Sastanak na visokom nivou “Pojas i put: Reforme i regionalne perspektive”: Kina ima velike ambicije da investira u BiH

Bosna i Hercegovina može puno toga ponuditi Kini koja ima velike želje i ambicije da investira te sarađuje sa BiH u mnogim poljima.

Izneseno je to tokom sastanka na visokom nivou “Pojas i put: Reforme i regionalne perspektive” kojeg su u Sarajevu 6.6.2018. organizirali Fondacija društva zajedničkih vrijednosti i Centar za promociju i razvoj Inicijative “Pojas i put”

Ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo ukazala je na značaj sastanka, navodeći da će učesnici razmatrati razvoj i saradnju Kine i Evrope iz ugla zemalja zapadnog Balkana i centralne i istočne Evrope. Podsjetila je da se 2018. godine navršava 40 godina provođenja politike reformi i otvaranja Kine prema svijetu te da je ta zemlja iz siromašne, prerasla u glavni motor svjetskog ekonomskog rasta.

Ambasadorica je naglasila i da se Kina neće okretati ka protekcionizmu niti ‘prebacivati’ krize drugima koristeći svoje prednosti, nego da će se i dalje zalagati za provođenje reformi te biti posvećena saradnji, zajedničkoj pobjedi i izgradnji svjetske ekonomije.

Zlatko Lagumdžija, osnivač Fondacije društva zajedničkih vrijednosti, istakao je da će učesnici sastanka razgovarati o refleksijama reforme u Kini nakon 40 godina te iskustvima velikog historijskog projekta “Pojas i put”.

Dodao je da su učesnici i tri bivša predsjednika iz država regiona, Filip Vujanović iz Crne Gore, Ivo Josipović iz Hrvatske i Boris Tadić iz Srbije, koji će govoriti o političkoj i ekonomskoj refleksiji reformi na region i na evropske prostore, dok će gosti iz Kine biti poticaj za raspravu.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović smatra vrlo važnim da se centralna i jugoistočna Evropa uključe u projekt “Pojas i put”, jer i Kina ima svoje ekonomske i političke interese u čijim okvirima i zemlje regiona mogu realizirati svoje interese.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović podsjetio je da je BiH u grupaciji “16+1” te da su osnovni vanjskopolitički ciljevi BiH članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, ali i saradnja sa svim ostalim dobronamjernim zemljama.

Smatra da je inicijativa “Pojas i put” vrlo interesantna i važna za BiH te da se trebaju iskoristi sve mogućnosti u svijetu da se investira u BiH.

Osim navedenih, na sastanku su učestovali mnogi ambasadori, predstavnici institucija BiH, politički analitičari, studenti i drugi.

Pojas i put

Ispred Udruženje “BKP” i Centra za promociju i razvoj Inicijative “Pojas i put”, koji su sudjelovali u organiziranju sastanka, prisustvovali su predsjednik Udruženja i direktor Centra Faruk Borić, predsjednik Skupštine Udruženja i član Odbora direktora Centra Igor Soldo, član Odbora direktora Centra Amel Kovačević, član Odbora direktora Ivan Barbalić, članovi Udruženja Emir Hadžimuratović, Zlatko Vukmirović, Omar Filipović i dr.

kina-danas.com