Bukvić: Kina može biti pokretač u ekonomskoj obnovi

Petog decembra se u kineskom gradu Kunshanu održala novogodišnja gala u okviru Saradnje 17 +1, a ambasadori tih zemalja u Kini su sudjelovali u programu.


Uoči odlaska na događaj ambasador Bosne i Hercegovine u Kini Tarik Bukvić rekao je kako je proslava bila sjajna prilika da države Centralne i Istočne Evrope (CEEC) predstave svoju kulturu i tradiciju kao značajne elemente Saradnje 17+1

Novogodišnja gala je kineska tradicija kojom Kinezi proteklih 40 godina slave lunarnu novu godinu. No, ovo je bio prvi ovakav događaj u okviru Saradnje 17+1.

Ambasadoru Bukvić naglasio je da je Kina tokom pandemije raznim mjerama s drugim zemljama podijelila svoje iskustvo i pružila mnogo humanitarne pomoći.

„Kina je prva zemlja koja je zaustavila negativne utjecaje pandemije i vratila ekonomiju u normalno stanje. Nadam se da će Kina biti pokretač u ekonomskoj obnovi. Vjerujem kako će mnogo kineskih turista otputovati u BiH nakon epidemije”, rekao je Bukvić.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kini rekao je da je Kina ne samo iskorijenila siromaštvo u svojoj zemlji, već je puno ulagala u susjedne zemlje u sklopu Inicijative “Pojas i put” i podržala ih u razvoju.