Simpozij „Pet godina inicijative ‘Pojas i put’: Saradnja i šanse“

Povodom obilježavanja petogodišnjice nastanka inicijative koja bi trebalo da oživi ekonomske, ali i druge veze zemalja na nekadašnjem Putu svile, Vanjskotrgovinska komora BiH, u suradnji s bosanskohercegovačkim Centrom za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put”, danas je u Vanjskotrgovinskoj komori BiH održala simpozij „Pet godina inicijative ‘Pojas i put’: Saradnja i šanse“.

Tim povodom član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručio je da je kineska Inicijativa „Pojas i put“ značajna šansa za zemlje potpisnice, među njima za Bosnu i Hercegovinu, ali i cijeli region.

Stoga, smatra, Bosna i Hercegovina treba da prepozna mogućnosti i odgovori strateškim pristupom.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, obraćajući se učesnicima, još je ukazao na aktuelnost termina “Put svile” iako je nastao prije više od 2.000 godina poprimivši ozbiljnu civilizacijsku karakteristiku uvezivanjem različitih društava i širenjem neke vrste prijateljstava.

– Nakon što je ušla u period ekonomske stabilizacije, Kina se opredijelila na drugačiji pristup širenja svoje globalne uloge. Izdvojila je značajan novac u zemlje Puta svile. Inicijativa 16+1 dobila je na zamahu nasuprot drugim inicijativama koje završe bez stvarnih rezultata. Vidljivo je da će biti ulaganja u energetski sektor i infrastrukturu, a za Bosnu i Hercegovinu bi bilo jako dobro da se pripremi za to. Ako budemo znali, imat ćemo puno koristi. Ne vidim tako brzo potencijalno većeg investitora koji bi bio zainteresiran za naše prostore. Volio bih da uspijemo, a do nas je – istaknuo je Ivanić.

Učesnicima simpozija obratila se i ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo, naglasivši da već samo Ivanićevo prisustvo govori o podršci Bosne i Hercegovine Inicijativi „Pojas i put“ te o pažnji odnosima s Kinom.

Podsjećajući da je u jesen prije pet godina, Inicijativu predložio predsjednik Xi Jinping, ambasadorica Bo naglasika jejda da su danas više od stotinu zemalja i međunarodnih organizacija potpisnice dokumenta o suradnji u zajedničkoj izgradnji Pojasa i puta, Inicijative čiji su glavni koncepti uključeni u dokumente važnih međunarodnih institucija kao što su Ujedinjeni narodi i G20.

Principi zajedničkih konsultacija, zajedničkog doprinosa i ostvarivanja zajedničkih interesa su široko prepoznatljivi. U zadnjih pet godina, ukupna trgovinska razmjena Kine i zemalja u okviru Pojasa i puta je premašila pet triliona američkih dolara. Kina je uložila direktno više od 60 milijardi dolara i stvorila više od 200 hiljada radnih mjesta u uključenim zemljama, naglasila je ambasadorica, te dodala da je Inicijativa Pojas i put dala novi zamah odnosima Kine i Bosne i Hercegovine.

U posljednih pet godina, broj razmjena iznad nivoa zamjenika ministara je udvostručen u odnosu na period od uspostave dimplomatskih odnosa između naših dviju zemalja pa do 2013. godine.

Prema statistikama NR Kine, kumulativna trgovinska razmjena dviju zemalja iznosila je blizu 800 miliona američkih dolara, dok prema statistikama BiH, taj iznos je pet milijardi i 760 miliona maraka. Broj kineskih turista u 2017. godini povećan je pet puta u odnosu na 2013. Prema statistici za prvu polovinu ove godine, Kina je peta zemlja po broju turista, poslije Hrvatske, Srbije, Turske i Slovenije.

Termoelektrana u Stanarima je uspješno završena i počela je ostvarivati stabilan profit. Blok 7 Termoelektrane Tuzla ulazi u fazu odobravanja u parlamentu. Ukupna vrijednost velikih projekata koji su završeni, dogovoreni ili u fazi dogovaranja, dosegla je tri milijarde i 800 miliona eura. Sporazum o ukidanju viza za nosioce ‘običnih’ pasoša, koji je stupio na snagu, je podstaknuo turističku suradnu ali i razmjenu poslovnih ljudi te probudio interes kineskih malih i srednjih preduzeća za investiranje u BiH. U okviru suradnje 16+1, u BiH su održani Forum o suradnji u industrijskom kapacitetu, sajam poljoprivrednih proizvoda i vina, konferencija na visokom nivou o turističkoj suradnji.

Uz to, BiH će biti domaćin konferenciji o suradnji u inovaciji, konferenciji ministara transporta i festivala zimskih sportova za studente u okviru 16+1.

– Ti događaji ne samo da daju snažan impuls praktičnoj suradnji Kine i BiH i drugih regionalnih zemalja, nego doprinose i ekonomskom razvoju Kine i BiH, regionalnoj suradnji jugoistočne Evrope koja predstavlja važnu agendu za BiH i druge zemlje u regionu na evropskom putu – navela je kineska ambasadorica Chen Bo.

Ona smatra da odnosi Kine i BiH mogu dobiti još bolji zamah u kontekstu Inicijative Pojas i put i suradnje 16+1, i to u tri segmenta: jačanjem sinergije politika, iskorištavanjem potencijala za suradnju te ostvarivanjem trilateralne suradnje.

– Kina podržava proces eurointegracija i raduje se očuvanju jedinstva, stabilnosti, otvorenosti i prosperiteta Evropske unije. Inicijativa Pojas i put i suradnja 16+1 nisu ekskluzivni i zatvoreni klub već velika, otvorena i transparentna platforma. Spremni smo da istražujemo mogućnosti trilateralne suradnje Kine, BiH i drugih zemalja jugoistočne Evrope, kao i između Kine, BiH i zemalja članica EU i jačanjem regionalne suradnje – kazala je između ostalog učesnicima simpozija ambasadorica Chen Bo.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković naglasio je značaj partnerstva s Narodnom Republikom Kinom. Inicijativa Pojas i put doživjela je značajnu ekspanziju na nakadašnjem Putu svile.

Vanjskotrgovinska razmjena s Narodnom Republikom Kinom veća je 100 posto nego 2012. godine, ali je i dalje bh. izvoz od 38 do 40 miliona KM značajno manji u odnosu na uvoz iz Kine od 463 miliona. To se mora promijeniti i zahtijeva odgovarajući angažman u složenom društveno-ekonomskom sistemu BiH, poručio je Vuković.

Učesnici simpozija u Vanjskotrgovinskoj komori BiH povodom petogodišnjice nastanka inicijative Pojas i put su predstavnici državnih institucija, biznis zajednice, akademskog sektora, nevladinih organizacija i drugih institucija.

kina-danas.com

Foto: FENA