Europske mjere u vezi putovanja u Kinu trebaju biti nediskriminatorne

Mjere predostrožnosti evropskih zemalja za putovanja usmjerena protiv Kine trebale bi biti naučno opravdane, proporcionalne i nediskriminatorne, rekao je u utorak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Portparol Wang Wenbin dao je ove primjedbe kao odgovor na relevantno pitanje na dnevnom brifingu za novinare.

Wang je rekao da, prema WHO, podaci o genomu virusa koji prevladava u Kini dijele sastav sekvenci koje su dostavile druge zemlje koje su prikupljene od putnika koji dolaze iz Kine, te da nije zabilježena nova varijanta ili mutacija od poznatog značaja.

Wang je citirao riječi regionalnog direktora SZO za Evropu da su varijante virusa SARS-CoV-2 koje kruže u Kini već viđene u Evropi i drugdje, a ne očekuje se da će situacija u Kini značajno utjecati na epidemiološku situaciju COVID-19 u Europi.

Wang je rekao da su u protekle tri godine od početka COVID-a, gotovo sve varijante COVID-a i njihove podvarijante prevladavale u Sjedinjenim Državama, što znači da je to jedna od zemalja u kojima se nalazi najveći broj varijanti COVID-a.

Prema podacima koje su objavili američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti, nova varijanta XBB.1.5 se brzo širi u Sjedinjenim Državama i postala je varijanta koja se najbrže širi u zemlji, uzrokujući više od 43 posto infekcija, rekao je portparol.

Sjedinjene Države moraju u potpunosti dijeliti svoje domaće informacije i podatke o COVID-u sa WHO-om i međunarodnom zajednicom na pravovremen, otvoren i transparentan način, te poduzeti konkretne i efikasne mjere za zaustavljanje daljeg širenja virusa, dodao je Wang.