Godišnji bilans: Kineska industrijska proizvodnja održala rast u 2022. godini

Kineska industrijska proizvodnja održala je svoj razvoj u 2022. godini, a sektori proizvodnje visoke tehnologije i opreme pokazuju snažne rezultate, pokazali su zvanični podaci u utorak.

Industrijska proizvodnja sa dodatom vrijednošću, važan ekonomski pokazatelj, porasla je 3,6 odsto na godišnjem nivou u 2022. godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (NBS).

Industrijski sektor zemlje nastavio je da služi kao “balastni kamen” njene privrede, rekao je Kang Ji, šef NBS, na konferenciji za novinare.

Stopa doprinosa industrijskog sektora ekonomskom rastu dostigla je 36 posto, rekao je Kang.

On je dodao da je ukupna kineska industrijska proizvodnja s dodanom vrijednošću dostigla 40,2 biliona juana (oko 6 biliona američkih dolara), dok je proizvodnja u proizvodnom sektoru dostigla 33,5 biliona juana, i oba su na prvom mjestu u svijetu.

Analiza podataka po industrijama pokazala je da je proizvodnja rudarske industrije prošle godine porasla za 7,3 posto, dok je proizvodnja u proizvodnom sektoru porasla za 3 posto.

Konkretno, sektori visokotehnološke proizvodnje i proizvodnje opreme ostvarili su snažan zamah rasta, pri čemu su njihove vrijednosti proizvodnje skočile za 7,4 posto, odnosno 5,6 posto, što je više od ukupnog rasta industrijske proizvodnje.

Prema vlasništvu, preduzeća pod državnom kontrolom ostvarila su povećanje proizvodnje od 3,3 posto u 2022. godini, dok je proizvodnja privatnog sektora porasla za 2,9 posto.

Što se tiče vrsta proizvoda, proizvodnja novih energetskih vozila zabilježila je najznačajniji porast od 97,5 posto na godišnjem nivou u 2022.

Industrijska proizvodnja mjeri aktivnost velikih preduzeća sa godišnjim glavnim poslovnim prometom od najmanje 20 miliona juana.

Samo u decembru industrijska proizvodnja je porasla 1,3 odsto u odnosu na godinu ranije i 0,06 odsto u novembru, saopštila je NBS.