Ji: Epidemijska situacija u Kini pod kontrolom, ambijent života kakvog smo poznavali se vraća

Proteklih dana kineska vlada je optimizovala i prilagodila politike u vezi s prevencijom epidemije: COVID-19 je bio klasifikovan kao zarazna bolest B kategorije, ali su na snazi bile preventivne i kontrolne mjere za zaraznu bolest klase A. Sada su na snazi mjere za zarazne bolesti B kategorije. To konkretno znači da su ukinute mjere kontrole broja međunarodnih putničkih letova i dodatno su optimizirani aranžmani za dolaske stranih državljana u Kinu, u slučajevima kao što su nastavak rada i proizvodnje, poslovanje, studiranje u inostranstvu, posjeta porodicama i njihovo okupljanje, izjavio je ambasador Kine u BiH Ji Ping.

Istovremeno, kako navodi, postepeno će se obezbijediti uslovi za odlazni turizam za kineske državljane – na uredan način – što se odnosi na ulazak i izlazak putnika kopnom i vodom na osnovu sveobuhvatne procjene. Trenutno se fokus kineske vlade pomjera sa “zaustavljanja infekcije” na “zaštitu zdravlja i prevencije teških slučajeva”.

– Prilagođavanje kineske politike prema COVID-19 je naučno zasnovano, pravovremeno i neophodno. Optimizacija i poboljšanje politike prevencije i kontrole nipošto nije odustajanje od svih mjera, već fokusiranje na jačanje usluga i zaštitu, uz posebnu pažnju usmjerenu na vakcinaciju osoba sa visokim rizikom oboljenja od ozbiljnih i krupnih bolesti te pravovremeno liječenje nakon infekcije. Sve mjere su tu kako bi se maksimalno smanjio broj ozbiljnih oboljenja i broj smrtnih slučajeva – ističe ambasador.

Tvrdi da nova politika pomaže normalnijoj proizvodnji, garantuje bolji život i kvalitetno ispunjenje medicinskih i zdravstvenih potreba, te pomaže da se smanji uticaj epidemije na ekonomski i društveni razvoj. Optimizacijom mjera prevencije i kontrole epidemije značajno je podstaknuto povjerenje investitora i potrošača, ubrzan je nastavak rada i proizvodnje i oporavak poslovanja i tržišta.

– Tako je Stopa obnavljanja industrijskih preduzeća iznad predviđene veličine na mnogim mjestima dostigla 90 posto, a preko 70 posto mjesta koja privlače turiste je nastavilo sa radom. Željeznički teretni promet je nastavio da se odvija na visokom nivou, a protok putnika se značajno poboljšao – dodao je Ji.

Stalno stavljanje naroda i života ljudi na prvo mjesto dosljedan je “kineski plan” u borbi protiv epidemije. S obzirom da je epidemija ušla u fazu normalizovane prevencije i kontrole, Kina inzistira da optimizuje naučno zasnovane i precizne mjere prevencije i kontrole u skladu sa vremenom i situacijom. Kina je, kako kaže ambasador, efikasno reagovala na uticaj pet talasa globalne epidemije i uspješno je izbjegla širenje epidemije u Kini, naročito one sa relativno jakom patogenijom kao što su originalni soj i delta varijanta.

– Kina ne samo da je uvijek čuvala živote i zdravlje svog naroda, već je insistirala i na doprinosu globalnoj borbi protiv epidemije. Kina je preuzela vodeću ulogu i predložila da vakcine budu međunarodni javni proizvod i obezbijedila više od 2,2 milijarde doza vakcine za više od 120 zemalja i međunarodnih organizacija. Kina je isporučila velike količine protuepidemijskog materijala u više od 150 zemalja, u tom poslu sarađujući sa 15 međunarodnih organizacija, te pružajući finansijsku i materijalnu pomoć Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) – podvukao je.

Tvrdi i da Kina dijeli relevantne informacije i podatke s međunarodnom zajednicom na otvoren i transparentan način, te je obavila više od 60 tehničkih razmjena sa SZO. Prošle sedmice, dodaje, Kina je dva puta poslala stručnjake da prisustvuju sastanku tehničke savjetodavne grupe SZO o evoluciji koronavirusa. Kineski stručnjaci su dali sveobuhvatan uvod u nedavnu epidemijsku situaciju i mutirane sojeve u Kini, fokusirajući se na odgovor na tehničke probleme sa kojima se suočavaju sve strane, ističe ambasador.

– Osim toga, relevantne kineske institucije nedavno su podijelile sekvence gena virusa novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kini putem Globalne baze podataka za razmjenu gripe (GISAID), i tako pružili važnu referencu za međunarodne zdravstvene istraživačke institucije. U aprilu 2020. godine Nacionalna zdravstvena komisija Kine i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine su potpisali “Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstvenih i medicinskih nauka”. Platforma komunikacije i saradnje u polju javnog zdravstva između Kine i BiH je takođe otvorena – naglasio je Ji Ping.

Danas je, kako kaže, epidemijska situacija u Kini pod kontrolom. Ulice, tržni centri i restorani u Pekingu, Šangaju i drugim gradovima već su puni ljudi. Dolaskom godišnjeg kineskog tradicionalnog “Festivala proljeća”, ambijent života kakvog smo poznavali se vraća. Uprkos tome, kineska vlada nastavlja pomno pratiti mutaciju virusa na izuzetno ozbiljan i odgovoran način, uz blagovremeno objavljivanje informacija o epidemiji i uz koordinirani rad sa međunarodnom zajednicom na rješavanju izazova epidemije.

– Radićemo zajedno da izađemo iz teške zime epidemije i uvedemo proljeće u izgradnju zajednice za zaštitu zdravlja čovječanstva – zaključio je kineski ambasador u BiH.