Kina će poboljšati efikasnost korištenja energije i transformirati tradicionalne elektrane na ugalj u zelene i pametne

Sjeverna kineska autonomna regija Unutrašnja Mongolija, glavni proizvođač uglja u zemlji, ima za cilj da ubrza razvoj svog novog energetskog sektora 2023. godine.

Kao dio regionalnih napora ove godine, Unutrašnja Mongolija će ubrzati izgradnju velikih vjetroelektrana i fotonaponskih baza, kao i projekte koji koriste energiju vjetra i fotonaponske energije za proizvodnju vodonika, rekla je Wang Lixia, predsjednica autonomne regije.

Region će nastojati da poveća svoj instalirani kapacitet za proizvodnju nove energije povezan na mrežu za više od 25 miliona kilovata, rekao je Wang dok je predstavljao vladin izvještaj o radu na nedavno završenoj godišnjoj sjednici regionalnog narodnog kongresa.

„U 2023. Unutrašnja Mongolija će nastojati da promoviše razvoj novih izvora energije i proizvodnje nove energetske opreme“, istakla je predsjedavajuća.

Autonomna regija je 2022. godine dodala 20 miliona kilovata instalirane nove energije. Bruto proizvodnja nove energije premašila je 130 milijardi kilovat-sati (kWh), što je više od godišnje proizvodnje Hidroelektrane Tri klisure, prema službenim podacima.

Niz mjera će biti uvedene za jačanje industrijskog lanca proizvodnje nove energetske opreme, uključujući povećanje kapaciteta snabdijevanja fotonaponskih ćelija i modula i povećanje kapaciteta za proizvodnju vodonika, navodi regionalna vlada.

Ove godine, Unutrašnja Mongolija će takođe pojačati čisto i efikasno korišćenje uglja, rekla je Vang.

Proizvodnja uglja u regionu čini oko jednu četvrtinu ukupne proizvodnje u zemlji i jednu osminu ukupne globalne proizvodnje.

U proteklih pet godina proizvela je više od 5,3 milijarde tona uglja i 2,9 triliona kWh električne energije, što je najviše u zemlji.

Samo prošle godine proizvodnja uglja iznosila je 1,22 milijarde tona, dok je proizvodnja električne energije dostigla 646,5 milijardi kWh. Prenijela je 264 milijarde kWh električne energije u druge dijelove zemlje.

Vodeći proizvođač uglja će 2023. godine izvršiti sveobuhvatnu nadogradnju proizvodnih jedinica na ugalj kako bi poboljšao efikasnost korištenja energije i transformirao tradicionalne elektrane na ugalj u zelene i pametne, rekla je predsjednica regije.

U međuvremenu, on će podržati izgradnju grada Erdosa u demonstracionu zonu moderne hemijske industrije uglja i ubrzati planiranje niza novih hemijskih projekata uglja, rekla je Wang.

Unutrašnja Mongolija će podržati Erdos u usklađivanju razvoja proizvodnje vodonika iz obnovljivih izvora energije i moderne hemijske industrije uglja, dodala je.