Kina objavila državni plan: Zeleni razvoj Kine u novoj eri

Ured za informiranje Kineskog državnog vijeća u četvrtak je objavio bijelu knjigu pod naslovom “Zeleni razvoj Kine u novoj eri”.

Bijela knjiga od 18.000 znakova uglavnom se fokusira na sedam aspekata zelenog razvoja Kine, uključujući posvećenost zemlje zelenom rastu, zelenu teritorijalnu konfiguraciju, prilagođavanje i poboljšanje industrijske strukture, primjenu metoda zelene proizvodnje, ekološki prihvatljiv život, institucije i mehanizme za zeleni razvoj i nastojanja da se zemlja izgradi u prekrasan dom.

Ona sistematski sažima akcije i dostignuća Kine u zelenom razvoju u protekloj deceniji i izlaže ideje i iskustva zemlje u pogledu zelenog razvoja, rekao je Zhao Chenxin, zamenik direktora Nacionalne komisije za razvoj i reforme, na konferenciji za novinare povodom objavljivanja Bele knjige .

„Zeleno je odlučujuća karakteristika Kine u novoj eri, a zeleni razvoj predstavlja kineski put ka modernizaciji“, piše u bijeloj knjizi.

Kina je od 2012. do 2021. zasadila 64 miliona hektara drveća, sprovela prevenciju i kontrolu dezertifikacije na 18,53 miliona hektara zemljišta i dodala ili obnovila više od 800.000 hektara močvara, pokazuju podaci iz lista.

Obnovljiva energija je igrala značajniju ulogu u energetskom miksu zemlje.

Udio čistih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije Kine porastao je sa 14,5 posto u 2012. na 25,5 posto do kraja 2021. godine, dok je udio uglja smanjen sa 68,5 posto na 56 posto u istom periodu.

Kineska zelena industrija nastavlja da raste. Industrija obnovljive energije ubrzano raste, a Kina je vodeća u svijetu u proizvodnji čistih postrojenja za proizvodnju energije vjetra i fotonaponske energije.

U 2021., vrijednost proizvodnje kineske industrije za očuvanje energije i zaštitu okoliša premašila je 8 biliona juana (oko 1,18 biliona američkih dolara).

U radu su predstavljeni i zajednički napori Kine i ostatka svijeta na izgradnji zemlje u prekrasnom domu, dodao je Zhao.

Kina je aktivno učestvovala u globalnim klimatskim pregovorima na konstruktivan način i dala historijski doprinos zaključivanju i implementaciji Pariskog sporazuma, navodi se u Bijeloj knjizi.

Kina je takođe aktivan učesnik u saradnji jug-jug o klimatskim promenama i posvećena je radu sa drugim zemljama na promovisanju zelenog razvoja u okviru inicijative Pojas i put.

Zajednička je odgovornost svih zemalja da zaštite životnu sredinu i promovišu održivi razvoj, navodi se u Bijeloj knjizi.

Kina je spremna da sarađuje sa međunarodnom zajednicom na unapređenju očuvanja životne sredine, promociji zelenog razvoja, zaštiti zelene zemlje i izgradnji čistijeg i lepšeg sveta, navodi se u Beloj knjizi.