Kineska privreda će ostvariti stabilan oporavak u 2023. godini

Dok su izgledi za globalni rast zamagljeni neizvjesnošću u 2023. godini, ekonomisti i stručnjaci su optimistični u pogledu izgleda za Kinu, očekujući da će snažnija politička podrška i domaća potražnja podstaći stabilan oporavak druge najveće svjetske ekonomije.

Iako optimizirani odgovor Kine na epidemiju može poremetiti ekonomsku aktivnost u kratkoročnom periodu, on će podstaći rast za cijelu godinu, rekao je Han Wenxiu, izvršni zamjenik direktora ureda Centralnog komiteta za finansijska i ekonomska pitanja.

Han vjeruje da će oporavak ekonomije ubrzati u prvoj polovini ove godine, posebno u drugom tromjesečju, kada će sve više fabrika pokrenuti proizvodnju i ponovo otvoriti preduzeća.

Wen Bin, glavni ekonomista kineske Minsheng banke, rekao je da će povećavanje domaće potražnje pokrenuti preokret u kineskoj ekonomiji ove godine, i procjenjuje cjelogodišnji rast BDP-a zemlje na oko 5,5 posto.

Kineska ekonomija će imati generalno uzlaznu putanju rasta 2023. godine, uprkos potencijalnim fluktuacijama od kvartala do kvartala, rekao je Huang Wentao, analitičar za China Securities. Huang očekuje da će godišnja stopa rasta biti 5,1 posto.

Stručnjaci očekuju da Kina obnovi svoju političku podršku za rast, koja će raditi u sinergiji s postojećim paketom politika i podstaći stabilan ekonomski oporavak.

Kina će ojačati koordinacijske ekonomske politike tijekom cijele godine, uz korake za potpuno oslobađanje efekata politika uvedenih u drugoj polovini 2022. godine, rekao je Zhao Chenxin, zamjenik direktora Nacionalne komisije za razvoj i reformu.

Zemlja će pojačati fiskalnu politiku radi bolje efikasnosti i učiniti razboritu monetarnu politiku ciljanom i efikasnom, eventualno povećati svoj omjer deficita u BDP-u do 3 posto i izdavanje posebnih obveznica na oko 3,8 biliona juana (oko 549,68 milijardi američkih dolara) 2023. godine, rekao je Wen.

Vlada je već na potezu. Na nacionalnoj konferenciji održanoj prošle sedmice, ministar finansija Liu Kun zatražio je napore da se proaktivna fiskalna politika iskoristi na direktniji i efikasniji način, fino podesi politike podrške preduzećima i poveća povjerenje tržišta.

U svjetlu nedavnih političkih poteza Kine, tržišta imaju mnogo razloga da postanu pozitivna, rekao je Lu Ting, glavni kineski ekonomista u kompaniji za vrijednosne papire Nomura, u izvještaju o ekonomskim izgledima za 2023.

SNAŽAN MOTOR

Kako Kina postepeno prelazi sa tradicionalnog načina rasta vođenog investicijama na onaj koji uključuje i investicije i potrošnju, stručnjaci predviđaju da će domaća potražnja igrati veću ulogu u pokretanju ekonomskog rasta.

Ekonomisti posebno polažu nade u oživljavanje potrošnje ove godine kako ekonomija jača.

Uzimajući u obzir povećanje prihoda, politike za potrošače i nisku bazu prošle godine, potrošnja u Kini će vjerovatno porasti za 9 posto na godišnjem nivou 2023., rekao je Wen.

Prema Međunarodnom ekonomskom institutu Chasing, očekuje se da će potrošnja po glavi stanovnika u Kini porasti za 8 do 12 posto u odnosu na prije godinu dana 2023. godine, dok će se ukupna maloprodaja robe široke potrošnje povećati za 7 do 11 posto na godišnjoj razini.

Kina se mora pozabaviti pitanjem nedovoljne potražnje kod kuće i dati prioritet oporavku i širenju potrošnje, rekao je Vang Yiming, zamjenik šefa Kineskog centra za međunarodnu ekonomsku razmjenu.

U tom cilju, zemlja bi trebala raditi na povećanju prihoda ljudi, posebno onih koji su teško pogođeni epidemijom, na odgovarajući način ublažiti ograničenja na kupovinu kuća i hipotekarne kredite, te oživjeti potrošnju usluga, rekao je Wang.