Kineske nacionalne razvojne zone stabilizatori vanjske trgovine

Kineske zone ekonomskog i tehnološkog razvoja na državnom nivou bile su važna platforma za otvaranje, stabilizaciju vanjske trgovine i ulaganja, saopćilo je Ministarstvo trgovine.

U 2021. spoljnotrgovinska razmjena u 217 razvojnih zona koje je procijenilo ministarstvo iznosila je 8,9 biliona juana (oko 1,31 bilion američkih dolara), što je činilo 22,8 posto ukupne kineske vanjske trgovine, pokazuju podaci ministarstva.

Konkretno, trgovina visokotehnološkim proizvodima u zonama razvoja dostigla je 3 triliona juana 2021. godine, doprinoseći više od četvrtine ukupnom obimu visokotehnološke trgovine u zemlji.

Direktna strana ulaganja u ove razvojne zone, u stvarnoj upotrebi, iznosila su oko 38,2 milijarde američkih dolara, što je činilo 22 posto ukupnog iznosa u zemlji, pokazuju podaci.

Razvojne zone su se pohvalile snažnijim naučnim i tehnološkim inovacijskim kapacitetima, pokazala je evaluacija, pri čemu je broj istraživačko-razvojnih institucija na nivou pokrajine ili iznad njega porastao na 10.400 na kraju 2021.

Zvanični podaci pokazuju da je ukupni bruto domaći proizvod ovih zona iznosio 12,8 biliona juana u 2021. godini, što je doprinijelo udjelu od 11 posto u ukupnom iznosu Kine.