Kineski uvoz i izvoz sa ASEAN-om, Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama porasli su za 15 posto

Godišnja vrijednost kineske vanjske trgovine premašila je 40 biliona juana (oko 5,94 biliona američkih dolara) po prvi put 2022. godine, jer zemlja radi na boljoj koordinaciji odgovora na epidemiju sa ekonomskim i društvenim razvojem usred složenih i teških domaćih i međunarodnih okolnosti, pokazali su zvanični podaci objavljeni u ovaj petak.

Ukupna robna razmjena dostigla je rekordnih 42,07 biliona juana, što je povećanje od 7,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je na vrhu svijeta šest uzastopnih godina, prema Općoj carinskoj upravi (GAC).

Izvoz je porastao za 10,5 posto na 23,97 biliona juana, a uvoz za 4,3 posto na 18,1 bilion juana.

Kineska spoljna trgovina donijela je napredak u obimu, kvalitetu i efikasnosti prošle godine, što je teško izboren podvig s obzirom na prepreke u potražnji, ponudi i očekivanjima, rekao je portparol GAC-a Lyu Daliang.

Kineski uvoz i izvoz sa ASEAN-om, Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama porasli su za 15 posto, 5,6 odsto i 3,7 posto, respektivno.

Trgovina Kine sa zemljama Pojasa i puta porasla je za 19,4 posto i činila 32,9 posto njene ukupne vanjske trgovine, dok je trgovina sa ostalim članicama Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva porasla za 7,5 posto.