Pad se preokrenuo, kineski proizvodni sektor ponovo bilježi ekspanziju

Kineski proizvodni sektor zabilježio je ekspanziju u januaru nakon tri uzastopna mjesečna smanjenja, pri čemu su glavni podindeksi izazvali skokove.

Indeks menadžera nabavke (PMI) za kineski proizvodni sektor dostigao je 50,1 u januaru, u odnosu na 47 prošlog decembra, pokazali su u utorak podaci Nacionalnog biroa za statistiku (NBS).

Očitavanje iznad 50 ukazuje na ekspanziju, dok očitavanje ispod odražava kontrakciju.

Od 21 ispitane industrije, 18 je prijavilo porast PMI-a iz mjeseca u mjesec, jer je odgovor na epidemiju ušao u novu fazu i proizvodnja se postepeno oporavljala, rekao je viši statističar Biroa Zhao Qinghe.

Podindeks za velika preduzeća u januaru je iznosio 52,3, što je 4 procentna poena više u odnosu na prethodni mjesec, a za mala i srednja preduzeća takođe su porasli u različitoj mjeri, pokazuju podaci.

“Nedostatak radne snage u preduzećima je smanjen kako bi se osigurala proizvodnja”, rekao je Zhao.

Podindeks za nove narudžbe dobio je 7 procentnih poena na 50,9, dok je podindeks za proizvodnju iznosio 49,8, što je 5,2 procentna poena više u odnosu na decembar prošle godine.

„I potražnja i proizvodnja su zabilježile značajan oporavak“, rekao je Zhao.

PMI u visokotehnološkoj proizvodnji, proizvodnji opreme i industriji proizvoda široke potrošnje, svi su se vratili na iznad 50, dok su podindeksi zagrijavanja za očekivanja proizvodnje i upravljanja odražavali ojačano poslovno povjerenje, napomenuo je.

NBS je istog dana saopštila da je PMI za kineski neproizvodni sektor dostigao 54,4 u januaru, u odnosu na 41,6 prošlog decembra.

Prekidajući šestomjesečni niz gubitaka i vraćajući se na pozitivnu teritoriju, brojka je bila druga najveća u posljednjih 12 mjeseci, tek nešto niža od očitanja od 54,7 prošlog juna.

Podindeksi sektora usluga i građevinarstva u januaru su iznosili 54 i 56,4, respektivno.

Od svih 21 ispitane industrije, 15 je doživjelo ekspanziju poslovanja, rekao je Zhao, dodajući da su maloprodajni, hotelski i ugostiteljski sektori, koji su prethodno bili najteže pogođeni COVID-19, nastavili sa ekspanzijom.

On vjeruje da se raspoloženje potrošača značajno poboljšalo i da je tržišna aktivnost porasla.

Takođe u utorak, Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će kineska ekonomija rasti za 5,2 posto u 2023., 0,8 procentnih poena više od prognoze iz oktobra 2022. godine.

MMF je u nedavno objavljenom ažuriranju svog izvještaja o svjetskoj ekonomskoj prognozi naveo da je nedavno ponovno otvaranje utrlo put za oporavak kineske ekonomije brži nego što se očekivalo.