U izradi prva brošura o BiH na kineskom jeziku: “BiH: 100 pitanja – 100 odgovora”

Najnoviji projekt povezivanja dvije zemlje, odnosno omogućavanja više razine suradnje na raznim područjima, a prvenstveno na području turizma. Omogućuje pristup i promociju na jako velikom tržištu, a uz jako mala ulaganja i uz institucionalnu potporu.


Nositelji projekta Udruženje „Bosansko-kinesko prijateljstvo“ i Fondacija za razvoj i promociju Inicijative „Pojas i put“

Projekt je započeo prije godinu dana, nositelji su Udruženje „Bosansko-kinesko prijateljstvo“ i Fondacija za razvoj i promociju Inicijative „Pojas i put“. Projekt ima institucionalnu potporu obje zemlje, ali i potporu pravnih subjekata koji su uvidjeli svoju priliku za masovnu promociju a uz jako niska ulaganja.

Očekuje se preko 100.000 kineskih turista u 2019.

Svojevrsna inicijalna kapsula su bili podaci o turističkim posjetima Kineza Bosni i Hercegovini, te ukidanje turističkih viza za državljane najmnogoljudnije zemlje svijeta. Tako je u 2017. zabilježen broj od preko 30.000 turista iz NR Kine koji su posjetili BiH, što je već predstavljalo nevjerojatan skok od u odnosu na 2016., kada je BiH posjetilo nešto preko 13.000 turista. Liberalizacija viznoga režima, koja je nastupila u svibnju 2018., stvorila je snažne pretpostavke za povećanje suradnje između dviju država, pa je broj turista iz NR Kine u prvih deset mjeseci 2018. skočio na 52.556. Procjene govore kako će ovaj broj nastaviti rasti i u 2019. godini, te će biti dosegnut šestocifren broj. To ne začuđuje, posebice ako se uzme u obzir da su najbrojniji turisti na svijetu prošle godine bili Kinezi, njih oko 150 milijuna.

Brošura nudi građanima NR Kine odgovore na 100 najčešće postavljanih pitanja

Stoga, Udruga i Fondacija su odlučile napraviti pionirski korak u približavanju, predstavljanju BiH potencijala NR Kini, putem brošure „BiH: 100 pitanja – 100 odgovora“. Brošura će ponuditi građanima NR Kine odgovore na najčešće postavljana pitanja, koja se dijele u nekoliko kategorija – opća, zemljopisna, ekonomska, a najveći dio prvoga izdanja brošure bit će posvećen prirodnim ljepotama, turističkim potencijalima, te kulturi i umjetnosti BiH.

Distribuira se i u BiH i u Kini, kroz institucije, na sajmovima, na najfrekventnijim mjestima

Prvo izdanje publikacije bit će prezentirano u BiH: kod donositelja političkih odluka u BiH, u zvaničnim kineskim institucijama u BiH (Veleposlanstvo NR Kine u BiH, Konfucijevi instituti u Sarajevu i Banjoj Luci), kineskoj zajednici u BiH. Osim toga, brošura će biti distribuirana u NR Kinu: u veleposlanstvo BiH u Pekingu, te na predviđenim lokacijama kao što su zračne luke, zrakoplovne kompanije, kineske institucije na lokalnoj i provincijskoj razini, fakulteti, nevladine organizacije, kroz svu mrežu koju su Udruga i Fondacija stvorili tijekom posljednjih godina, a bit će predstavljena i na svim gospodarskim i turističkim sajmovima na koje budu odlazila zvanična izaslanstva iz BiH iz institucija koje su partnerske Udruzi i Fondaciji.

Projekt već institucionalno poduprijet

Publikaciju „BiH: 100 pitanja, 100 odgovora“ već su poduprli Veleposlanstvo NR Kine u BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH i mnogi drugi. Pri kraju je izrada prvog izdanja, a u tijeku je rad i prikupljanje materijala i sredstava za naredna izdanja. Nakon što se dovrši i distribuira prvo izdanje, planirano je najmanje jednom godišnje tiskanje narednih izdanja sa dodatnim sadržajima.

Mogućnost predstavljanja na najvećem svjetskom tržištu, uz jako mala ulaganja

Obzirom da brošura govori općenito o BiH, otvoren je prostor za sve zainteresirane da se predstave ogromnom tržištu, a uz jako mala ulaganja. To uključuje institucije i organe vlasti, kojima su na raspolaganju razne mogućnosti podupiranja projekta, a čime bi i oni dobili prostor u ovom jedinstvenom izdanju – npr. lokalne zajednice mogu predstaviti svoje specifičnosti i turističke adute.

Također, ovo je jedinstvena prilika za pravne osobe, a posebice one kojima je turistički bum vezan za kineske turiste prilika za širenje poslovanja – javna poduzeća, banke, ugostiteljsko-turistička branša (tržni centri, hoteli, restorani, barovi i sl.). I za njih postoji veliki broj opcija prezentiranja svojih usluga i proizvoda velikom broju ljudi uz istovremeno pomaganje ovog vrijednog projekta.

Obzirom da je brošura na kineskome jeziku, onima koji se odluče sudjelovati bit će omogućeno vizualno predstavljanje i prezentacija na kineskom jeziku, a i pomoć pri izradi dizajnerskoga rješenja sa prijevodom na kineski jezik. Svi prijedlozi i sugestije zainteresiranih strana su dobrodošli.

Svi zainteresirani mogu se javiti u Udrugu i Fondaciju:

Udruga – boskin@boskin.ba, 061 220 767

Fondacija – kontakt@pojasiput.ba, 063 768 196

Rekli su o projektu

Faruk Borić, glavni urednik projekta i predsjednik Udruge:

Udruga je utemeljena 2014. godine uz potporu Veleposlanstva NR Kine u BiH, i sačinjavaju je renomirani javni djelatnici iz medija, obrazovanja, kulture, akademske zajednice itd. Cilj Udruge je stvoriti mostove između dvije prijateljske države i njezinih naroda, kako bi se intenzivirala razmjena ljudi, ideja i dobara. Udruga već radi kao svojevrsna platforma i iza sebe ima nekoliko izdanja na B/H/S jeziku, od kojih je najpoznatija „Kina na dlanu“, brošura o Kini koja je nastala uz svesrdnu pomoć Veleposlanstva NR Kine u BiH.

Igor Soldo, odgovorni urednik projekta i predsjednik UO Fondacije:

Fondacija je nastala 2017. godine, sa specifičnim ciljem promoviranja suradnje i projekata koji proizlaze iz vanjskopolitičke diplomatske inicijative kineskoga predsjednika Xi Jinpinga, sa ciljem revitaliziranja veza između država i naroda Staroga svijeta (Europe, Azije i Afrike). One se sastoje od „5 veza“: Usklađivanja politika, instrastrukturna povezanost, slobodna trgovina, slobodni protok lokalnih moneta, te povezivanje ljudi. BiH je pristupila Inicijativi „Pojas i put“ 2017. godine, zajedno sa preko 100 država diljem svijeta. Centar je već organizirao ili sudjelovao u organiziranju simpozija, konferencija i sl., a vezano za promociju i razvoj suradnje BiH i Kine kroz Inicijativu Pojas i put.