Zemlje Latinske Amerike otvaraju novu eru saradnje s Kinom na obostranu korist

Argentinci su desetljećima sanjali o hidroelektrani na rijeci Santa Cruz, jednoj od posljednjih velikih slobodnih rijeka u regiji Patagonije koja obuhvaća južni dio Južne Amerike, kako bi bili manje ovisni o uvozu energije .

Ali plan za izgradnju jednog bio je na ledu u jednom trenutku zbog inženjerskih izazova nepovoljnih vremenskih uvjeta poput niskih temperatura i trajnih udara vjetrova, kao i utjecaja na okoliš s obzirom na blizinu rijeke legendarnom ledenjaku.

Sada, zahvaljujući argentinskoj odlučnosti i kineskoj stručnosti, Argentinci će uskoro svjedočiti ostvarenju svog sna.

POVJETARAC POJASA I PUTA

Prvog dana Godine zeca, kada je većina Kineza diljem svijeta još uvijek uživala u odmoru na Proljetnom festivalu, kineski inženjer Xiong Yongfeng otišao je raditi na gradilište hidroelektrane Nestor Kirchner-Jorge Cepernic Santa Cruz. Po dolasku, Xiong je izvadio neke građevinske nacrte i započeo žestoku raspravu s argentinskim inženjerima na gradilištu. Oko njega i njegovih argentinskih kolega pokretali su se strojevi i kretala građevinska vozila.

Xiong je bio jedan od 50 ljudi iz kineskog osoblja koji su ostali na dužnosti tokom pauze festivala. Zajedno s argentinskim osobljem pobrinuli su se da izgradnja nesmetano napreduje, kako bi obični Argentinci bili korak bliže svom “energetskom snu”.

Osim povećanja energetske dostatnosti u Argentini, projekt je poboljšao životne uvjete mnogih, stvarajući radna mjesta i gradeći ceste za lokalne zajednice. Noseći brojne izazove, kineski i argentinski inženjeri također su zajamčili ekološku održivost projekta, budući da je postrojenje projektirano s ribljim prolazima i ekološkim bunarima na dnu.

Argentina nije jedina latinoamerička zemlja koja s Kinom sarađuje na izgradnji infrastrukture u okviru visokokvalitetne suradnje Pojasa i puta. Rekonstrukcija međunarodne zračne luke Eloy Alfaro u ekvadorskom gradu Manta, koju je 2016. teško pogodio snažan potres, unaprijedila je trgovinske, turističke i poslovne veze zemlje s ostatkom svijeta; UHV traka za prijenos električne energije koja se proteže od sjevera prema jugu u Brazilu, zemlji koja obiluje energijom, ali je ograničena nejednakom distribucijom, donijela je koristi za 22 milijuna Brazilaca, ili 10 posto stanovništva zemlje.

Eduardo Regalado, istraživač u Centru za istraživanje međunarodne politike Kube, rekao je da je Inicijativa Pojas i put (BRI) dala snažan poticaj razvoju odnosa između Kine i zemalja Latinske Amerike i Kariba (LAC).

Kina je odigrala ključnu ulogu u promicanju izgradnje infrastrukture u Latinskoj Americi, dok je gospodarski i društveni razvoj u regiji dao novi poticaj odnosima Kine i Latinske Amerike, rekao je Regalado.

Kao što je kineski predsjednik Xi Jinping rekao u video obraćanju održanom na sedmom summitu Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) održanom u utorak u Buenos Airesu, sve više i više zemalja u regiji uključeno je u visokokvalitetnu suradnju Pojasa i puta s Kinom, podržali su i sudjelovali u Inicijativi za globalni razvoj i Inicijativi za globalnu sigurnost te surađuju s Kinom u izgradnji zajednice Kine i LAK-a sa zajedničkom budućnošću.

CVATE BILATERALNA TRGOVINA

Luka Dalian na sjeveroistoku Kine otvorila je izravnu brodsku rutu za uvoz trešanja iz Čilea.

Ranije ovog mjeseca, brod GSL Tinos, natovaren sa 616 jedinica čileanskih trešanja pristao je na kontejnerskom terminalu u Dalianu nakon 22-dnevnog putovanja.

Od ukupnog broja, 592 TEU-a trešanja bilo bi isporučeno izravno na veleprodajna tržišta u Kini. Ostali kontejneri bi bili prebačeni u Republiku Koreju preko luke Dalian.

Kineski potrošači sve više preferiraju čileanske trešnje, a potražnja na tržištu i dalje raste. “Kina je postala naše glavno tržište i strateški partner”, rekao je Victor Maroto, predstavnik čileanskih brodara.

Osim čileanskih trešanja, borovnice iz Perua i govedina iz Urugvaja također su među najprodavanijim proizvodima u Kini, posebno tijekom Proljetnog festivala. U Guangzhou u južnoj Kini, ekvadorske ruže i kolumbijske hortenzije postale su dobar izbor za lokalno stanovništvo za ukrašavanje njihovih kuća.

Tokom petog sajma China International Import Expo održanog u novembru 2022. u Šangaju, latinoameričke tvrtke izložile su tako kvalitetne proizvode kao što su argentinsko vino i kolumbijska čokolada, u nadi da će zauzeti veći udio na kineskom tržištu.

U međuvremenu su zemlje Latinske Amerike postale važna tržišta za kineske tvrtke. U Ekvadoru su kineska vozila vodeća na tržištu automobila jer potrošače sve više privlači njihov dizajn, cijena naljepnica i inovativne karakteristike. Procjenjuje se da će se u Ekvadoru prodavati automobili, kombiji, terenska vozila i kamioni više od 40 kineskih marki.

Čak i tokom pandemije bilateralna trgovina pokazala je snažnu vitalnost. Podaci kineske Opće carinske uprave pokazali su da je u 2022. ukupna vrijednost trgovine između Kine i Latinske Amerike i Kariba premašila 450 milijardi američkih dolara drugu godinu zaredom.

ZAJEDNO DO BOLJE BUDUĆNOSTI

U Meksiku, “domu kukuruza”, kineska tehnička suradnja s Međunarodnim centrom za poboljšanje kukuruza i pšenice (CIMMYT) stalno napreduje.

Bram Govaerts, generalni direktor CIMMYT-a, rekao je da se saradnja s Kinom može smatrati jednim od obostrano korisnih primjera zajedničkog rada na očuvanju svjetske sigurnosti hrane.

“CIMMYT i Kina zajedno mogu biti partneri”, rekao je Govaerts. “CIMMYT može raditi s Kinom za nove sorte pšenice koje se mogu boriti protiv klimatskih promjena, za nove sorte kukuruza koje mogu izdržati nove bolesti.”

Kina i Latinska Amerika postavile su dobar primjer saradnje Jug-Jug, a očekuje se da će u budućnosti ostvariti više razmjena i suradnje putem takvih multilateralnih platformi kao što je Forum Kina-CELAC, kako bi zajednički koristile svijetu, rekao je argentinski sociolog Marcelo Rodriguez.

U video obraćanju u utorak, Xi je rekao: “Visoko cijenimo naše odnose sa CELAC-om i CELAC smatramo našim ključnim partnerom u jačanju solidarnosti među zemljama u razvoju i daljnjem suradnji jug-jug. Zato Kina radi sa zemljama LAC-a na stalnom jačanju Forum Kine i CELAC-a i odvesti odnos Kine i LAK-a u novu eru koju karakteriziraju jednakost, uzajamna korist, inovativnost, otvorenost i korist za ljude.”

U borbi protiv pandemije COVID-19, saradnja u području cjepiva između Kine i više zemalja Latinske Amerike pomogla je u zaštiti života i zdravlja ljudi. Suradnja Kine i LAC-a u znanstvenim i tehnološkim inovacijama također je dala plodonosne rezultate, uključujući kinesko-brazilsku suradnju satelitskih resursa za Zemlju i centar za astronomska istraživanja koji su zajednički pokrenuli Kina i Čile.

Kao što je Xi rekao u video obraćanju, Kina je spremna udružiti snage sa LAC zemljama u promicanju svjetskog mira i razvoja, izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo i otvaranju još svjetlije budućnosti za svijet.

(FOTO: Spomenik “Anđeo neovisnosti” osvijetljen je crvenom bojom u znak obilježavanja 50. godišnjice diplomatskih veza između Kine i Meksika u Mexico Cityju.)