Inicijativa “Pojas i put”

“Pojas i Put”, dalekosežna inicijativa

INICIJATIVA „POJAS I PUT“

Uključuje 65 zemalja i 4,4 milijarde ljudi

EKONOMSKI POJAS DUŽ PUTA SVILE

Trans-euroazijski projekat koji bi se protezao od Tihog okeana do Baltičkog mora

TRI „SARADNJE”

Prva „saradnja“ se odnoosi na diskusiju između relevantnih strana koje trebaju pronaći projekte za saradnju od koje bi imali zajedničku korist. Druga je saradnja kako bi se realizirali projekti na osnovu zajedničkog interesa. Treća je uživanje u plodovima zajedničkog rada.

Tokom zvanične posjete Kazahstanu 7. septembra 2013., gospodin Xi Jinping, predsjednik Narodne Republike Kine, predložio je u svom govoru na Univerzitetu u Nazarbajevu da Kina i države Centralne Azije izgrade „ekonomski pojas duž Puta svile“ – trans-euroazijski projekat koji bi se protezao od Tihog okeana do Baltičkog mora. Xi Jinping je 3. oktobra 2013. predložio novi pomorski put svile u svom govoru pred indonezijskim parlamentom tokom državničke posjete Indoneziji. Prijedlog „Pojas i Put“ Xia Jinpinga je najznačajnija i najdalekosežnija inicijativa koju je Kina ikada imala. Izazvala je veliki interes svjetskih medija. Kako bi razumjeli ovu inicijativu, moramo bolje upoznati svijet, Kinu i ovu inicijativu.

Inicijativa „Pojas i Put“ uključuje 65 zemalja i 4,4 milijarde ljudi. Ovo je najveća kineska inicijativa i od strateške je važnosti. Dobro je osmišljena jer su potrebe svijeta, stvarnost u Aziji i situacija u Kini uzete u razmatranje.

Što se tiče potreba svijeta ako uzememo u obzir globalni krajolik, možemo uočiti tri značajne odlike:

Prva odlika je ta da su Bliski istok i Sjeverna Afrika postali epicentar nemira, regionalnih ratova, sukoba i mržnje. Arapsko proljeće je 2010. izazvalo veliki politički zemljotres u ovoj regiji. Brojni velikani su svrgnuti s vlasti. U ratu u Siriji, koji traje više od tri godine, poginulo je više od 200,000 ljudi, a milioni su raseljeni. Ovaj rat još uvijek traje. Rat između IDIL-a i alijanse protiv IDIL-a bjesni. Pojedini dijelovi Libije postali su uporišta IDIL-a u Sjevernoj Africi. Ne možemo predvidjeti kraj nemira u ovoj regiji uprkos neumornim naporima međunarodne zajednice da suzbije nasilje.

Druga odlika je da se Evropa našla u epicentru finansijske krize. Ova kriza je nastala u Sjedinjenim Državama 2008. godine. Pogoršavajuća dužnička kriza u Portugalu, Španiji, Italiji i Grčkoj pomjerila je epicentar finansijske krize u Evropu. Evropska unija se još uvijek bori da izađe na kraj s posljedicama ove krize.

Treća odlika je da je Istočna Azija postala globalni centar rasta. U posljednje tri decenije svjedočimo stabilnom i snažnom rastu zbog čega je Istočna Azija postala najdinaminčnija i najbrže rastuća regija u svijetu. Njen stabilni rast nije samo važan za cijelu Aziju, nego je i prijeko potreban ostatku svijeta.

Kada pogledamo Aziju, vidimo da Istočna Azija, koja ima oko 2,2 milijarde stanovnika, nastavlja stabilno rasti. Južna Azija nastoji da je stigne, ali Centralna Azija trenutno zaostaje. Međutim, ekonomije ove tri regije su izuzetno komplementarne.

Inicijativa „Pojas i Put“ ima za cilj da promovira razvoj sve tri regije zajedno. Ukoliko uspijemo, Azija će dobiti jaku mašineriju za dalji razvoj. To će biti dobre vijesti ne samo za Aziju, nego i za cijeli svijet.

Što se tiče Kine, vidimo da je postala druga najveća svjetska ekonomija 2010. godine. Tačno je da se kineski ekonomski rast usporava, ali je zemlja uspjela da postigne rast of 7,4 posto 2014. Cilj za ovu godinu je sedam posto, što je dvostruko više od svjetske stope ekonomskog rasta. S rastućim potencijalom Kine, međunarodna zajednica očekuje od Kine da obezbjedi više javnih dobara i usluga. Inicijativa „Pojas i Put“, Azijska banka za infrastrukturno ulaganje, i Fond za Put svile su upravo ona dobra koja je moja zemlja voljna obezbjediti za mir i prosperitet u našoj regiji.

Kako ćemo ostvariti ovu inicijativu? Predsjednik Xi Jinping je predložio tri „saradnje“. Prva „saradnja“ se odnoosi na diskusiju između relevantnih strana koje trebaju pronaći projekte za saradnju od koje bi imali zajedničku korist. Druga je saradnja kako bi se realizirali projekti na osnovu zajedničkog interesa. Treća je uživanje u plodovima zajedničkog rada.

Inicijativa „Put i Pojas“ je po karakteru uključiva, a ne isključiva. Sjedinjene Države, Evropa, Japan i ostatak svijeta su dobrodošli da se pridruže ovom ogromnom poduhvatu.

Tri „saradnje“ znači da Kini nije cilj jednostrana korist nego rad na zajedničkom prosperitetu jer je razvoj Kine neodvojiv od ostatak svijeta, a stabilnost i prospertitet svijeta neodvojivi su od Kine.

Mi čeznemo za mirnijim i prospertitetnijim svijetom u 21. stoljeću. Kina je spremna da sarađuje s ostalim zemljama kako bi naša planeta postala bolje mjesto za život.