Teretni vozovi Kina-Evropa olakšavaju trgovinu između Kine i Španije

Voz Kina-Evropa koji je prevozio 100 standardnih kontejnera male robe i keramičkih proizvoda kineske proizvodnje krenuo je u četvrtak iz Yiwua, glavnog čvorišta male robe u istočnoj kineskoj provinciji Zhejiang, za Madrid, Španija.

Istog dana, voz natovaren sa 70 standardnih kontejnera španske robe, uključujući crno vino i maslinovo ulje, krenuo je iz Madrida i krenuo prema Yiwuu.

Komemoracija je održana kada je u četvrtak obilježena 50. godišnjica diplomatskih odnosa između Kine i Španije. Teretni voz između Yiwua i Madrida olakšao je trgovinu između dvije zemlje.

Željeznička linija od Yiwua do Madrida službeno je pokrenuta u novembru 2014. godine, pokrivajući osam zemalja u Evroaziji sa ukupnom dužinom većom od 13.000 kilometara.

Wang Wen, izvršni dekan Chongyang instituta za finansijske studije na Univerzitetu Renmin u Kini, rekao je da je željeznička linija od Yiwua do Madrida postala nosilac ekonomske i trgovinske saradnje i kulturne razmjene između zemalja duž željeznice i da je izgradio novi most za otvaranje i saradnju između država i naroda duž linije.

Zhou Xufeng, koji se bavi uvozom španskog vina i maslinovog ulja na međunarodnom trgovinskom tržištu Yiwu, rekao je da su se tokom godina sorte uvezenih španjolskih proizvoda proširile od vina i maslinovog ulja do bezalkoholnih pića, dnevnih potrepština, keksa , i mineralne vode, a cijene su niže za više od 30 posto.

“Oko 1,5 miliona boca crnog vina se svake godine otpremi iz Španije preko kinesko-evropske teretne vozove”, rekao je Zhou.

Feng Xubin, predsjednik operatera usluga teretnih vozova Yiwu Tianmeng Industrial Investment Co., Ltd., rekao je da je od 2014. godine vrijeme putovanja teretnim vozom od Yiwua do Madrida skraćeno, a broj teretnih vozova je povećan sa jednog na dva po tjednu.

Feng je rekao da je željeznički transport ekološki prihvatljiviji i fleksibilniji za proizvode po mjeri. Brži je od pomorskog transporta i jeftiniji od zračnog transporta.

Do 2022. godine teretni vozovi Kina-Evropa obavili su 1.326 putovanja između Yiwua i Madrida, prevozeći više od 100.000 standardnih kontejnera robe, prema Yiwu carini. Od 2014. do 2022. trgovina Yiwua sa Španijom porasla je sa 400 miliona američkih dolara na 870 miliona američkih dolara, pokazali su podaci lokalne carine.