Kina i Brazil će se ponovo rukovati

Uz pokretanje posjete Kini brazilskog predsjednika Luiz Inasio Lula da Silve, dvije nove sile razdvojene okeanima će se ponovo rukovati. Predsjednik Lula je stari prijatelj kineskog naroda.

Tokom svog prvog predsjedničkog mandata učinio je posjetu Kini dva puta. Tokom mandata predsjednika Lule, odnosi između Kine i Brazila su brzo napredovali. Kina je 2009. godine postala najveći trgovinski partner Brazila, i zadržala je ovaj status 14 uzastopnih godina. A Brazil je prva latinoamerička zemlja sa više od 100 milijardi dolara u trgovini sa Kinom.

Lula(77) je u januaru po treći put preuzeo funkciju predsjednika Brazila. Kineski predsjednik Xi Jinping uputio je čestitku, naglašavajući da su Kina i Brazil velike zemlje u razvoju i važne zemlje tržišta u razvoju sa globalnim uticajem, kao i da su sveobuhvatni strateški partneri jedni drugima, posjeduju široke zajedničke interese i snose obavezu zajedničkog razvoja.

Ekonomska pitanja bila su u centru pažnje Luline posjete. Trenutno se Brazil suočava sa teškim zadatkom oporavka nakon pandemije, a Lula je posvećen promovisanju “reindustrijalizacije” Brazila. Kina sada promoviše visokokvalitetni razvoj i otvaranje na visokom nivou, što će pružiti mogućnost zajedničkog razvoja za sve zemlje svijeta, uključujući Brazil.

Vrijedi pomenuti da je naučna i tehnološka saradnja još jedna važna oblast saradnje Kine i Brazila. Do sada su postignuta brojna naučnoistraživačka dostignuća kao što su satelit zemaljskih resursa Kine i Brazila, Centar za istraživanje i inovacije nanotehnologije i Centar za klimu i energiju.

Suočavajući sa složenom i stalnom promjenljivom međunarodnom situacijom, i Kina i Brazil se protive hegemonizmu i politici moći i podržavaju istinski multilateralizam. Dvije strane su održale blisku saradnju u međunarodnim organizacijama i multilateralnim mehanizmima kao što su UN, STO, G20 i BRICS, što je pojačalo glas zemalja u razvoju i glas mira i razvoja. Prije odlaska u Kinu, Lula je više puta spomenuo ulogu Kine i riječ “mir” kao reagovanje na krizu u Ukrajini.

“Neko mora da počne da priča o miru, jer SAD i Evropa ne govore o miru”, naglasio je Lula.

“Stari prijatelj kineskog naroda” je ovdje! Spoljni svijet visoko cijeni Lulinu posjetu Kini, zbog toga što su Kina i Brazil kao najveće zemlje u razvoju na istočnoj i zapadnoj hemisferi, i razvoj međusobnih odnosa ne koristi samo razvoju dvije zemlje, nego i koristi cijelom svijetu.