Povećanje kinesko-portugalske saradnje u solarnoj energiji

Portugalski stručnjak za solarnu energiju istakao je visok kvalitet solarnih proizvoda proizvedenih u Kini i izrazio nadu za povećanje kineskih investicija u portugalskom sektoru solarne energije u budućnosti.

Kina i Portugal jačaju svoju saradnju u sektoru solarne energije, s mnogim kineskim korporacijama koje isporučuju fotonaponske (PV) proizvode za instalaciju u Portugalu, rekao je Pedro Amaral Jorge, predsjednik Portugalskog udruženja za obnovljivu energiju (APREN), nedavno je za agenciju Xinhua.

On je takođe primijetio da su velike kineske korporacije direktno investirale u Portugal kupovinom dijelova energetskih kompanija u zemlji.

Jorge je pohvalio učinak kineskih dobavljača i rekao da je većina od 700 megavata fotonaponskih proizvoda instaliranih godišnje u Portugalu iz Kine.

On je naglasio da su kvalitet kineskih proizvoda potvrdile kompanije članice APREN-a i banke koje su obezbijedile kapital za investicije, koje ovim kineskim dobavljačima daju status visokog kvaliteta.

Jorge je istakao da su i pored dobrih kvaliteta proizvodi koje nude kineski dobavljači veoma konkurentni u cijeni.

Portugal ubrzano razvija proizvodnju solarne energije od 2016. godine i već je instalirao kapacitet od 2,2 gigavata, kaže Jorge.

“Portugal ima konkurentske prednosti u odnosu na druge evropske zemlje jer je više izložen sunčevoj svjetlosti, jer je u mogućnosti da postavlja panele na cijeloj svojoj teritoriji, posebno na jugu s najvećim sunčevim zračenjem u Evropi”, rekao je.

Portugal ima za cilj da instalira oko osam gigavata do 2026. ili 2027. godine i dostigne 22 gigavata 2030. godine, rekao je on.

Za postizanje ovih ciljeva Portugal je razvio pravni okvir i povoljne uslove za povećanje proizvodnje solarne energije, rekao je Jorge.

„Da bi se postigli postavljeni ciljevi za povećanje instaliranih kapaciteta, saradnja sa Kinom se mora povećati“, istakao je Jorge.

“Za budućnost se nadam da će biti i kineskih investicija za proizvodnju proizvoda u Evropi usmjerenih na domaće tržište”, dodao je.