Porasle trgovinske veze Kine i zemalja srednje i istočne Evrope

Trgovinske i ekonomske veze između Kine i centralne i istočne Evrope porasle su tokom protekle decenije, izjavio je u petak visoki trgovinski zvaničnik.

Do sada su dvosmjerne investicije između Kine i zemalja srednje i istočne Evrope (CEEC) dostigle skoro 20 milijardi američkih dolara, rekao je zamjenik ministra trgovine Li Fei na konferenciji za novinare.

Kineske direktne investicije u zemlje srednje i istočne Evrope porasle su za 148 posto na godišnjem nivou u prvom kvartalu 2023, rekao je Li.

Kineske kompanije žele ulagati u ove regije u oblastima kao što su autodijelovi, kućanski aparati, medicina, logistika, energija i minerali, dodao je Li.

Trgovina Kine sa zemljama srednje i istočne Evrope rasla je po prosječnoj godišnjoj stopi od 8,1 posto od 2012. godine, pri čemu je kineski uvoz iz ovih zemalja u prosjeku porastao za 9,2 posto.

Dvosmjerna trgovina dostigla je 33,3 milijarde dolara u prvom tromjesečju, što predstavlja rast od 1,6 posto u odnosu na godinu ranije, pokazujući stalan i pozitivan početak, rekao je zamjenik ministra.

Broj teretnih vozova Kina-Evropa bio je 16.000 u 2022. godini, što je 9 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Poljska, Mađarska, Slovačka i druge zemlje postale su važne destinacije za teretne vozove Kina-Evropa, rekao je on.

Treći Kina-CEEC Expo & Međunarodni sajam robe široke potrošnje održat će se u Ningbou, istočna kineska provincija Zhejiang, od 16. do 20. maja.