Međunarodna koalicija za zeleni razvoj sada ima 42 člana

Prva grupa od 42 domaće i strane institucije pridružila se Međunarodnoj koaliciji za zeleni razvoj (BRIGC) inicijative Pojas i put.

Ove institucije uključuju Svekinesku federaciju za okoliš, Kinesku građevinsku korporaciju za građevinarstvo i WWF International, prema prvom generalnom sastanku članova BRIGC-a održanom u srijedu.

Koalicija, koju je pokrenula Kina, kontinuirano promovira međunarodni konsenzus i zajedničke akcije o zelenom razvoju kroz dijalog i razmjenu, zajednička istraživanja, izgradnju kapaciteta i industrijsku saradnju, rekao je ministar ekologije i okoliša Huang Runqiu, koji je i kopredsjedavajući BRIGC-a, prilikom obraćanja na sastanku.

Koalicija je postala glavna platforma za promicanje međunarodne saradnje na zelenom razvoju u okviru Inicijative Pojas i put, rekao je Huang.

Kina je spremna da radi sa svim stranama kako bi odlučno podržala BRIGC da igra važniju ulogu u unapređenju visokokvalitetnog razvoja Pojasa i puta, implementaciji Globalne razvojne inicijative i promicanju zelene transformacije svih uključenih zemalja, rekao je on.

BRIGC je međunarodna, profesionalna i neprofitna društvena organizacija, koju su u aprilu 2019. godine zajednički osnovale društvene organizacije, fondacije, istraživačke institucije i preduzeća u oblasti globalnog ekološkog okruženja i održivog razvoja.