Kina i Singapur će nastaviti da promovišu izgradnju ”Pojasa i puta”

Kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi sastao se u četvrtak sa ministrom spoljnih poslova Singapura Vivian Balakrishnan, pri čemu su se dvije strane obavezale da će nastaviti da promovišu izgradnju ”Pojasa i puta”.

Dvije strane su tokom sastanka visoko ocijenile trenutni zamah razvoja kinesko-singapurskih odnosa, rekavši da će u skladu sa strateškim smjernicama lidera dvaju zemalja iskoristiti priliku da unaprijede odnose Kine i Singapura na svestrano visokokvalitetno partnerstvo orijentisano na budućnost kako bi se nastavila visokokvalitetnu zajednička izgradnja ”Pojasa i puta”.

”Singapurska strana visoko cijeni nedavne mjere koje je Kina preduzela kako bi olakšala međuljudsku razmjenu, a dvije strane će ubrzati obnavljanje direktnih letova između dvije zemlje, kao i bližu razmjenu i saradnju u oblasti ekonomije, trgovine, turizma i drugih oblasti”, naveo je Balakrishnan.

Dvije strane su takođe razmijenile mišljenja o širokom spektru regionalnih i međunarodnih pitanja. Dogovorili su da će ojačati komunikaciju i koordinaciju, zajednički promovisati pozitivna dostignuća sastanaka lidera o saradnji u istočnoj Aziji i zajednički čuvati regionalni mir, stabilnost, razvoj i prosperitet.