Kineski predsjednik pozvao mlade ljude iz Kine i SAD da promovišu bilateralne odnose

Kineski predsjednik Xi Jinping u odgovoru na pismo američko-kineskog udruženja za razmjenu mladih i studenata iz svih sfera života iz američke države Washington, pozvao je na veći stepen saradnje mladih ljudi ovde dvije države. Potpisnici pisma su poželjeli sreću Kini u organizovanju Univerzijade.

Xi je u svom odgovoru zahvalio na pismu i lijepim željama koje su autori pisma poželjeli Kini kao domaćinu 31. Letnjih univerzitetskih igara Međunarodne univerzitetske sportske federacije (FISU) u Chengduu i Azijskih igara u Hangzhou.

On je naveo da je sport veza koja promoviše prijateljstvo među narodima, te dodao da su zajedničkim naporima svih strana uspješno održane moderne, sigurne i sjajne FISU igre u Chengduu.

Kineska vlada i narod imaju puno povjerenje u organizovanje sjajnih Azijskih igara u Hangzhou, stoji u odgovoru.

Osnova kinesko-američkih odnosa leži u ljudima, a budućnost leži u mladima, naglasio je kineski predsjednik, dodajući da se nada da će se mladi iz Kine i SAD-a više upoznavati, te da će zajedno krenuti naprijed i da će postati ambasadori bilateralnog prijateljstva svoje generacije, kao i da će kontinuirano davati podsticaj razvoju bilateralnih veza.

Vjerujem da će Američko-kinesko udruženje za razmjenu mladih i studenata dodatno doprinijeti prijateljskoj razmjeni između kineske i američke omladine i stabilnom razvoju kinesko-američkih odnosa, rekao je Xi.