Xi: Radimo zajedno kako bismo praktikovali istinski multilateralizam

Na dan dolaska u Južnu Afriku na 15. sajam BRICS-a, objavljen je novinski članak kineskog predsednika Xi Jinpinga u južnoafričkim medijima pod naslovom „Jedrenje džinovskim brodom kinesko-južnoafričkog prijateljstva i saradnje ka većem uspjehu“.

U članku, između ostalog, kineski predsjednik naglašava da je ovo njegova šesta posjeta Južnoafričkoj Republici, te potencira nekoliko stvari.

„Svaka moja posjeta Južnoj Africi donosila mi je nove utiske. Ali najdublji su uvijek bratska osjećanja koja imamo jedni prema drugima. Naše prijateljstvo je dugotrajno. Unazad 25 godina, od uspostavljanja diplomatskih odnosa, naš odnos je ostvario veliki skok – od partnerstva do strateškog partnerstva, a zatim do sveobuhvatnog strateškog partnerstva. To je jedan od najvitalnijih bilateralnih odnosa u svijetu među zemljama u razvoju. Naš odnos je ušao u „zlatnu eru“, uživajući široke perspektive i obećavajući bolju budućnost.

Zajednički istražujemo mogućnosti saradnje, težimo razvoju i suočavamo se sa zajedničkim izazovima. Naše strateško međusobno povjerenje se stalno produbljuje. Dajemo jedni drugima čvrstu podršku po pitanjima koja se tiču naših suštinskih interesa i velikih briga, i održavamo koordinaciju o glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima. Radimo zajedno kako bismo praktikovali istinski multilateralizam i zalagali se za izgradnju pravednijeg međunarodnog poretka.

Južnoafrička Republika je bila prva afrička država koja je potpisala dokument sa Kinom o saradnji na polju izgradnje „Pojasa i puta“. Ona je već 13 godina zaredom najveći trgovinski partner Kine u Africi, kao i jedna od afričkih zemalja sa najvećim zalihama kada su kineske investicije u pitanju.

Odnos Kine i Južne Afrike stoji na novoj historijskoj polaznoj tački, koja prevazilazi bilateralne okvire saradnje i koja ima sve značajniji globalni uticaj. Tokom moje predstojeće posete, radujem se saradnji sa predsednikom Ramafosom na izradi plana za novo poglavlje našeg sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Kina i Južna Afrika treba da budu saputnici koji dijele iste ideale, trebalo bi da budu pokretači solidarnosti i saradnje, trebalo bi da budu nasljednici kinesko-afričkog prijateljstva, trebalo bi da budu šampioni naših zajedničkih interesa.

Samit BRICS-a je još jedna važna agenda tokom moje posjete Južnoj Africi. Ovo je svedočanstvo vitalnosti i uticaja mehanizma saradnje BRICS-a. Kina je spremna da sarađuje sa drugim partnerima iz BRICS-a kako bi djelovala u duhu BRIKS-a koji podrazumeva otvorenost, inkluzivnost i saradnju u kojoj svi dobijaju. Cilj je da se dođe do konsenzusa o važnim pitanjima, te da se nastavi naša tradicija nezavisne diplomatije i da se odlučno podržava međunarodna jednakost i pravda. Pozvaćemo međunarodnu zajednicu da se ponovo fokusira na razvojna pitanja, da promoviše veću ulogu mehanizma saradnje BRICS-a u globalnom upravljanju i da učini glas BRICS-a jačim.

Suočeni sa dubokim promjenama neviđenim tokom jednog vijeka, jak odnos i produktivna saradnja između Kine i Afrike dat će novi podsticaj globalnom razvoju i obezbijediti veću stabilnost svijeta. Ovo je međunarodna odgovornost i historijska misija povjerena 2,8 milijardi ljudi iz Kine i Južne Afrike. Sazvaćemo dijalog lidera Kine i Afrike. Radit ću sa afričkim liderima kako bih doveo aktivnije, efikasnije i održive razvojne inicijative u Afriku, proširio saradnju u poljoprivredi, proizvodnji, novoj energiji i digitalnoj ekonomiji i olakšao ekonomsku integraciju Afrike, industrijalizaciju i modernizaciju poljoprivrede. Kina će nastaviti da radi na značajnom napretku u pridruživanju Afričke unije (AU) u G20 ove godine i radujem se većoj ulozi afričkih zemalja i AU u međunarodnim i regionalnim poslovima.

Gledajući unaprijed u narednih 25 godina, džinovski brod prijateljstva i saradnje Kine i Južne Afrike će ploviti naprijed, a mi ćemo postići još veći napredak u izgradnji kinesko-afričke zajednice sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, kao i u izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo.“