Guangzhou u Sarajevu – Spajanje udaljenih kultura preko filma

Projekcija dokumentarnog filma Memoirs of Canton V – Between The Mountains And The Sea (Sjećanja Kantona V – Između planina i mora), nastalog u okviru Međunarodnog dokumentarnog filmskog festivala Guangzhou, upriličena je u Sarajevu.

Projekciji su pristustvovali zvaničnici Sarajeva, gosti iz Guangzhoua, predstavnici Ambasade Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, kao i drugi gosti i brojna publika.

Nakon uvodnog obraćanja organizatora i kraćeg predstavljanja gostiju, publici se obratila i generalna direktorica Ureda za kulturu, radio, televiziju i turizam grada Guangzhoua, Liu Yumei. Ona je navela da organizacija ove projekcije za cilj ima spajanje različitih i udaljenih kultura, te je izrazila zahvalnost što se nalazi u Sarajevu. Liu je izrazila uvjerenje da u Sarajevu postoji publika koja želi pogledati film o Kini, o jednom gradu, njegovim ljudima, kulturi i običajima stanovnika. Ona je napomenula da ovakve prilike predstavljaju mostove za spajanje i upoznavanje, te da mogu biti mostovi prijateljstva. Na kraju je dodala da grad Guangzhou ozbiljno pristupa predstavljanju svoje historije, zbog čega su se odlučili i na preokookeansku projekciju, a idealan grad za to jeste Sarajevo.

U ime zvanične delegacije Sarajeva obratio se i zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva Samir Avdić, koji se izrazio dobrodošlicu kineskim gostima u glavni grad BiH. Avdić je naveo kako Sarajevo ima pobratimske veze sa gradom Tianjinom u Kini, kao i da je Sarajevo oduvijek otvoreno za saradnju, pa tako i za saradnju sa Guangzhouom. On je dodao da Sarajevo jeste grad turista, ali također i destinacija koja želi razmijeniti kulturološka iskustva. Upravo je film, prema riječima Avdića, idealan medij za bolje upoznavanje kultura, te je naveo kako je glavni grad BiH dom Sarajevo Film Festivala (SFF), a da se nada da će filmska kultura biti obogaćena i novim sadržajima iz Kine.

Uime Ambasade Narodne Republike Kine u BiH obratio se politički savjetnik Miao Dake, koji je naglasio da između Kine i BiH postoje čvrsti temelji za kulturološku razmjenu. On je u svom obraćanju naveo širi kontekst kineskog uspjeha, od najrecentnijeg uspjeha firme Huawei koja nastavlja sa tehnološkim inovacijama, pa do revolucionarnih proizvoda koji osvajaju zapadno tržište. Stoga, smatra Miao, dolazak kineskih firmi u Sarajevo znači da saradnja može biti i ekonomska, kulturološka, ali prije svega prijateljska, što je i cilj manifetacija poput ove. On je dodao da se i u Kini čuje kultura Bosne i Hercegovine, a popularnost Sarajeva je naročito velika zbog filma ‘Valter brani Sarajevo’.

Na kraju, publici se kratko obratio i izvršni direktor Fondacije za promociju i razvoj Inicijative “Pojas i Put” Faruk Borić. On je izrazio nadu da će ovakvi susreti postati redovni, ali i da će SFF i Međunarodni dokumentarni filmski festival Guangzhou, kao filmski festivali, uspostaviti zajedničku saradnju na projektima iz oblasti kulture.