Bosna i Hercegovina u Kini

Deset profesora Univerziteta u Banja Luci i deset studenata kineskog jezika na banjalučkoj Sinologiji i polaznika tamošnjeg Konfucijevog instituta, vratili su se iz Kine prepuni pozitivnih utisaka. Neki, poput Ljiljane Stević, agilne direktorice Konfucijevog instituta i šefica Katedre za kineski jezik, životno su vezani za Kinu, nekim drugima je ovo bila tek prva posjeta. Među njima je i Milica Bukara, studentica Sinologije.

„Zaista sam uživala u kampu. Domaćini su bili izuzetno ljubazni, od trenutka kada smo izašli iz aviona do kraja našeg boravka u Tijanjinu. Profesori su nam pružili detaljna predavanja iz oblasti kineske kulture, umjetnosti, istorije i jezika, dok su nas volonteri uputili na najzanimljivija mjesta za posjetiti i obogatili nas sa šest novih prijatelja. Definitivno bih otišla ponovo da imam prilik“, kaže Milica.

Desetodnevna studijska posjeta upriličena je na Univerzitetu tehnologije i obrazovanja u Tianjinu (TUTE), u organizaciji Konfucijevog instituta i TUTE-a. Tokom putovanja organizovana su predavanja, radionice i kulturne posjete najvažnijim kulturnim događajima u Pekingu i Tianjinu. Pored toga, za studente sinologije i polaznike kurseva na Konfucijevom institutu se organizuju časovi kineskog jezika sa izvornim govornicima.

Za studenticu Sinologije Teodoru Pajić dileme nema: odlazak na ljetnji kamp u Tijanjinu jedno je od najljepših iskustava u životu.

„Imali smo priliku da izučavamo jezik, kulturu i istoriju Kine kao i da upoznamo vršnjake koji su nam svakodnevno pomagali da se bolje snađemo i koji su nam postali dragi prijatelji. Bez obzira na kulturološke razlike, imali smo razumijevanja jedni za druge i kroz druženje upoznali običaje dva naroda. Vidjeli smo različite znamenitosti i građevine i upoznali kako drevni, stari dio Kine, tako i ovaj novi i moderan. Vratili smo se puni utisaka i predivnih uspomena, kao i bogatiji za mnoga nova prijateljstva i znanja“, kaže Teodora.

Ponosni studenti

Teodorine stavove dijeli i njena kolegica Amina Zekić, koja kaže: upoznati se sa tako različitom kulturom bilo je krajnje fascinantno.

„Gostoprimstvo Kineza najviše se prikazivalo na trpezi koja nam je bila posluživana, probali smo veliki asortiman jela od kojih je svako bilo sasvim poseban doživljaj. Volonteri koji su bili veliki dio našeg programa su nam maksimalno izlazili u susret i trudili se da nam učine boravak što boljim i nezaboravnijim“, kaže Amina, i dodaje da

kao student sinologije ipak najviše vrednuje susret sa kulturom i jezikim, a da svaka interakcija sa izvornim govornicima doprinosi i mijenja perspektivu.

„Zaista sam ponosna što studiram Sinologiju, što sam u tako izravnom kontaktu sa Kinom i što sam okružena tako pozitivnim ljudima koji ulažu toliki trud da uradimo velike stvari i napišemo jednu nezaboravnu priču“, zaključuje Amina.

U posebnom dijelu programa, profesori sa UNIBL-a imali su priliku da predstave svoje fakultete, odsjeke i studijske programe te razgovaraju o saradnji i razmjeni profesora i studenata sa rukovodstvom TUTE-a i njegovih pridruženih fakulteta. Jedna od njih je i prof. dr. Željka Babić, redovna profesorica na Odsjeku za Anglistiku, ali i polaznica Konfucijevog instituta. Ona je češće na kampu shvatila sam kao veliku čast i odgovornost, a program je u potpunosti ispunio njena očekivanja.

„Domaćini su se potrudili da nam približe kinesku kulturu, jezik, ali i život u modernoj Kini. A to su učinili zaista izvanredno, pošto sam u razgovoru sa kolegama saznala da će se sigurno vratiti u Kinu, barem kao turisti, a neki su naglasili da će početi da uče kineski jezik. Sa profesionalne strane, smatram da su sastanci koje smo imali sa kolegama sa TUTE-a odličan početak mnogo šire i raznovrsnije saradnje naša dva univerziteta i naša dva naroda. Već smo uspjeli da odredimo neke zajedničke pravce razvoja i buduće saradnje, tako da se nadam da ćemo uskoro imati i neke konkretnije pokazatelje uspješnosti ovog nadasve odlično organizovanog i sprovedenog ljetnog kampa, koji je svakako u konačnici i mnogo više od toga, jer smo se zaista osjećali dobrodošli i poštovani, kao da se sastajemo sa članovima porodice“, kaže dr. Babić.

Za kraj, zaključak prepustimo onome ko je najzaslužniji i s kim je počeo i ovaj tekst. Ljiljana Stević, prva osoba katedre za Sinologiju i direktorka Konfucijevog instituta, smatra da ova studijska posjeta pokazuje opredijeljenost Univerziteta u Banjoj Luci da studentima na prvoj godini omogući odlazak u zemlju u kojoj mogu iskusiti sve što su naučili, a ujedno je i prilika za saradnju i razmjenu iskustava.

Početak saradnje

– Ova i slična studijska putovanja trebalo bi da budu podsticaj budućim studentima koji se odluče za Univerzitet u Banjoj Luci – rekla je Stevićeva, dodavši da je značajan i doprinos profesora koji su boravili u Kini i na najbolji mogući način predstavili katedre i fakultete, te direktno razgovarali sa kineskim partnerima o mogućnostima saradnje i razmjene, kao i zajedničkog istraživačkog i naučnog rada.

– Nadamo se da je ovo samo početak i da će biti zainteresovani i drugi profesori, te da ćemo ojačati saradnju naučne razmjene sa jednom od vodećih zemalja svijeta u kojoj je obrazovanje najvažnija tačka u daljem razvoju pojedinca i društva – naglasio je Stević.