Solarna elektrana izgrađena na soli

Nova solarna elektrana izgrađena na funkcionalnoj solanici spojena je na mrežu i počela je proizvoditi energiju u sjevernokineskoj općini Tianjin.

Podignut na solani od 1333 hektara u novom području Binhai u Tianjinu, 2,1 milijun solarnih panela može generirati energiju dok istovremeno omogućuje nastavak proizvodnje soli.

Projekt je sposoban proizvesti 1,5 milijardi kilovatsati čiste energije godišnje, zadovoljavajući potrebe za električnom energijom 1,5 milijuna kućanstava uz smanjenje emisije ugljičnog dioksida za oko 1,25 milijuna tona, prema Tianjinskoj podružnici Huadian New Energy Group Corporation Ltd koja upravlja tvornicom.

Kako bi se smanjio utjecaj na proizvodnju soli, udaljenost između panela više je nego dvostruko veća od normalnih fotonaponskih stanica, dok su visina i kut solarnih panela prilagođeni, rekla je tvrtka.

Bifacijalni paneli također su usvojeni za iskorištavanje svjetla reflektiranog od vodene površine.

Novi solarni projekt hvaljen je jer nije promijenio izvorne funkcije i ekosustav kopnenog područja koje zauzima, te zbog pokretanja nove industrije integrirane čiste energije i proizvodnje soli.