Zapisi sa “Pojasa i puta”(IV): Ka zlatnoj deceniji

Treći Forum Pojasa i puta došao je do svojega finala. Predsjednik Xi Jinping je na banketu priređenom za najviše državne goste iz cijelog svijeta najavio je da počinje zlatna decenija za Inicijativu Pojas i put. Oni koji ovih dana borave u Pekingu mogli su steći dojam zašto kineski predsjednik to najavljuje.

Sa Mladenom Ivanićem, bivšim članom Predsjedništva BiH

Brojne delegacije na najvišem nivou su tu, u glavnom gradu Kine, koji je danas faktički glavni grad svijeta. Jutros sam u hotelskom holu se pozdravio sa bivšim predsjednicima BiH, Hrvatske i Srbije, Mladenom Ivanićem, Ivom Josipovićem i Borisom Tadićem. Sinoć mi je ambasador BiH u Kini Siniša Berjan javio da je delegacija Parlamenta BiH također stigla. Također sinoć sam se uživo upoznao sa Zhangom Weiweijem, istaknutim politologom, koji je postao poznat i na Zapadu nakon svojevremene debate sa Francisom Fukuyamom. Prije nekoliko godina, usred pandemije, bio je specijalni govornik na konferenciji koju je Centar za promociju i razvoj Inicijative Pojas i put organizirao u Sarajevu, naravno, online. Profesor Zhang je tada pričao da je boravio u Sarajevu nekad davno, a na banketu smo se zajedno prisjetili konferencije. Jako mi je drago što ga nisam trebao podsjećati, ima jako dobru memoriju!

Sa prof. Zhang Weiwei, istaknutim politologom u Kini

Na TV-u program CGTN-a. Preovladavaju izvještaji o Forumu, kao i intervjui, analize, komentari, o tome što je urađeno u prethodnoj deceniji. Uoči dolaska u Kinu preletio sam nekoliko članaka koji su govorili o neuspjesima Inicijative, propalim projektima, dužničkom ropstvu… U jednom od intervjua koje sam dao ovih dana, pitali su me baš o tome. Zašto neki krugovi ili centri moći žele prikazati da je BRI propala ili barem neuspješna priča? Rekao sam da, prvo, treba razlikovati generalni koncept od pojedinačnih slučajeva. Vjerujem da je malo generalni koncepata koji se mogu unaprijed ili teoretski proglasiti propalim, osim ako ne promoviraju neke kontroverzne ideje koje uključuju segregaciju, dehumanizaciju, koje proizvode mržnju i ratove. BRI je udaljen od takvog koncepta svjetlosnu godinu. BRI priča o saradnji, zajedništvu, nudi ruku zajedničke saradnje, na jednakim osnovama za sve sudionike. Generalni koncept može imati i očigledno ima pojedinačne propuste, greške, razočarenja. Ne postoji savršenstvo koje je stvorio čovjek.

Wangfujing ulica, simbol kineskog razvoja

Više od 3.000 projekata saradnje BRI pokrenuto je u protekloj deceniji, uključujući blizu 1.000 milijardi američkih investicija. Mnogi od ovih projekata, kao što su željeznice, mostovi i cjevovodi, pomogli su u izgradnji infrastrukturne mreže koja povezuje podregije u Aziji, kao i kontinente Azije, Evrope i Afrike. Neka kritičari pobroje neuspjele, kritika je svakako dobro došla, ako dolazi iz dobrih namjera. Rušiti je mnogo lakše nego izgraditi.

Ovaj tekst završavam u svojoj sobi Grand hotela Beijing, koja gleda na Zabranjeni grad, dok se forumu obraća Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutteres. On govori o potrebi izgradnje nove globalne arhitekture i u tom kontekstu hvali postignuća koja je donio Pojas i put. Mnogo ljudi je govorilo o tome proteklih dana: novi svjetski poredak, i to ne kao ideologija, nego kao potreba da čovječanstvo odgovori na nove izazove. Pojas i put je prethodnih godina nametnuo se kao jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji, pokušaj ujedinjavanja cijelog svijeta u tom smjeru.

(Autor: Faruk Borić, izvršni direktor Centra za promociju i razvoj Inicijative “Pojas i put” BiH)