Globalna transformacija je neophodna

Kineski predsjednik Xi Jinping predložio je Inicijativu za globalni razvoj (GDI) na 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 21. septembra 2021., pozivajući da ostanemo posvećeni razvoju kao prioritetu, pristupu usmjerenom na ljude, koristima za sve, na razvoj vođen inovacijama, na harmoniju između čovjeka i prirode i na djelovanje usmjereno na rezultate.

Također je iznio prijedloge i planove saradnje u osam ključnih oblasti, uključujući smanjenje siromaštva, sigurnost hrane, COVID-19 i vakcine, finansiranje razvoja, klimatske promjene i zeleni razvoj, industrijalizaciju, digitalnu ekonomiju i povezanost.

GDI je postavio dobro definirane ciljeve, principe i ključne oblasti za globalni razvoj i međunarodnu saradnju u trenutno podijeljenom svijetu. Ona daje prioritet ljudskom blagostanju, inkluzivnom razvoju, inovacijama i preduzetništvu, te skladnom suživotu, koji su globalno zabrinjavajući. Ovo će pomoći daljem stvaranju konsenzusa među svim stranama i promovisati međunarodnu zajednicu da se zajedno bavi globalnim izazovima i ubrza implementaciju Agende Ujedinjenih nacija 2030 za održivi razvoj (u daljem tekstu Agenda UN 2030).

Solidarnost i saradnja

GDI ima za cilj uspostavljanje globalne zajednice razvoja, implementaciju UN Agende 2030 i promoviranje globalnog zajedničkog razvoja. Kao odgovor na pandemiju COVID-19, regionalne sukobe, nestašicu energije i hrane, te česte prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama u posljednjih nekoliko godina, ljudski razvoj se suočava s kontinuiranim padom. Postoji hitna potreba za jačanjem komunikacije, razumijevanja i saradnje među zemljama i regijama. GDI ima za cilj promovirati solidarnost i saradnju svih zemalja i regija, ujediniti čitavo čovječanstvo kroz učinkovite mehanizme saradnje i promovirati implementaciju 17 ciljeva održivog razvoja (SDG) i 169 ciljeva Agende UN-a 2030 s novim perspektivama i metodama.

Glavni put za implementaciju Agende UN 2030 je kroz globalnu transformaciju ka održivom razvoju. GDI će pomoći promoviranju velike transformacije globalnog sistema upravljanja razvojem. Sa razvojem kao prioritetom, GDI je posvećen premošćivanju jaza između sjevera i juga, naglašavajući princip pravednog i pravičnog razvoja, i stavljajući jasno do znanja da nijedna zemlja ili pojedinac neće biti ostavljeni. U međuvremenu, osnovni princip Agende UN-a 2030 je “Ne ostavljati nikoga iza sebe”. U tom smislu, ovo dvoje dijele veoma dosljednu temu.

Kao član desetočlane Grupe Mehanizma za tehnološke olakšice generalnog sekretara UN-a za SDG, bio sam uključen u naučni pregled SDG-a prije nego što je Agenda UN-a 2030. zvanično pokrenuta. Također sam učestvovao u stručnim konsultacijama na visokom nivou o tome kako promovirati implementaciju SDG-a uz nauku, tehnologiju i inovacije. Duboko razumijem da su Ujedinjene nacije posljednjih godina posvetile veliku pažnju ključnim pitanjima kao što su smanjenje siromaštva, sigurnost hrane, nedostatak vode i energetskih resursa, klimatske promjene, digitalni jaz, vakcine i odgovor na pandemiju, urbanizacija i pravičan razvoj.

Fokus na ljudima

GDI se pridržava pristupa usredsređenog na ljude i fokusira se na održavanje saradnje u oblastima ljudske egzistencije i blagostanja, kao što su smanjenje siromaštva, sigurnost hrane, čista energija, odgovor na pandemiju i vakcine. Predložen je niz akcija uključujući uspostavljanje Globalnog saveza za smanjenje siromaštva i razvojnog partnerstva, pokretanje “specijalne akcije promocije proizvodnje hrane”, promociju uspostavljanja globalnog partnerstva za čistu energiju, uspostavljanje svjetske alijanse za digitalno obrazovanje, osnivanje međunarodne alijanse za inovacije u vakcinama i saradnju u istraživanju i razvoju, formiranje globalne mreže održivoga upravljanja šumama, domaćinstvo međunarodnih foruma o globalnom razvoju i obezbjeđivanje 100.000 mjesta za istraživanje i seminare zemljama u razvoju.

Ove akcije su efektivno promovirale međunarodnu zajednicu da ponovo istakne razvojna pitanja, pomogle u rješavanju problema neuravnoteženog razvoja, dale novu ideju i inspiracije za zemlje da formulišu politike i planove održivoga razvoja, te doprinijeli kineskoj mudrosti i rješenjima u realizaciji Agende UN-a 2030 kako je planirano.

Kako bi ubrzala implementaciju Agende za održivi razvoj do 2030. u Kini, Kina je počela da razvija zone za demonstraciju inovacija za implementaciju Agende 2030, dajući punu ulogu podršci i vodećoj ulozi naučnih i tehnoloških inovacija u održivom razvoju.

U okviru tema transformacije regiona koji ovise o resursima, razvoja gradova sa velikim brzim rastom, ruralne revitalizacije i ekološke izgradnje i održivoga korišćenja pejzažnih resursa, 11 nacionalnih demonstracionih zona vođenih inovacijama za sprovođenje Agende UN 2030, kao što su Taiyuan, Shenzhen, Huzhou i Guilin, službeno su pokrenuti kako bi postavili niz primjera održivoga razvoja koji se mogu replicirati i proširiti. Produbljivanjem saradnje s UN-om i punim korištenjem Inicijative “Pojas i put” i međunarodne razvojne koordinacije i komunikacijske platforme G20, možemo pružiti ne samo model održivoga razvoja sa harmonijom ljudske prirode za zemlje u razvoju koje trebaju ubrzati ekonomski razvoj, nego i ekološki prihvatljiv razvoj koji otvara puteve za razvijene zemlje. Kina može igrati veću ulogu uzora u globalnim naporima za implementaciju SDG-a dijeleći kineska iskustva i dobre prakse.

Veliki izazovi

Suočeni s dubokim promjenama koje nisu viđene u jednom vijeku, i velikim globalnim izazovima održivoga razvoja, kao što su klimatske promjene, gubitak biodiverziteta i zagađenje životne sredine, nijedna zemlja ne može se nositi s tim sama ili biti imuna. Samo jačanjem saradnje i zajedničkim odgovorom možemo pronaći sistemska rješenja za ove globalne izazove. GDI nastoji promovirati međunarodnu saradnju među zemljama na proširenju finansiranja projekata, zaštiti okoline i rješavanju klimatskih promjena. Dala je važan doprinos rješavanju zajedničkih izazova i ubrzanju izgradnje održive budućnosti sa harmonijom između čovjeka i prirode, i imat će dubok utjecaj na postizanje SDG-a, promicanje svjetskog mira i razvoja, te unapređenje ljudskog blagostanja.

 

Piše: Lü Yonglong (Global Times)

Autor je predsjedavajući profesor Univerziteta Xiamen, član TWAS-a, član 10-člane grupe generalnog sekretara UN-a za SDG.