Kina i Brazil – prijatelji s dvije strane okeana

„Zaposlila sam se, kupila kauč i frižider od novca koji sam zaradila, uradila sam fasadu svoje kuće, imam pristup internetu kod kuće i naučila sam kako uspostaviti poslovne kontakte, kupovati i plasirati proizvode na internet. Svi moji snovi su se ostvarili”, rekla je Marlene Araujo Dias za agenciju Xinhua.

Araujo Dias, koja živi u šumovitom selu Malhadinha u sjevernoj brazilskoj državi Tocantins, jedna je od mnogih lokalnih stanovnika koji osjećaju da su im se životi promijenili od pokretanja kineske fabrike za preradu voća u augustu 2021. godine. Promjena koju je opisala Araujo Dias kao “pretvaranje obične vode u crno vino” ilustrira blisku saradnju između dvije zemlje udaljene od okeana.

Najnovija državna posjeta brazilskog predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve Kini, tokom koje su on i kineski predsjednik Xi Jinping vodili razgovore, zacrtala je još svjetliju budućnost bilateralnih odnosa, gdje će dvije najveće zemlje u razvoju i tržišta u usponu na istočnoj i zapadnoj hemisfere raditi zajedno na pružanju veće koristi za dva naroda i igrati važniju i pozitivniju ulogu za mir, stabilnost i prosperitet u svojim regijama i širom svijeta.

“Prijateljstvo je kao boca vina, što starije, to bolje.” Ovu brazilsku poslovicu koju je citirao Xi tokom svoje posjete Brazilu 2014. godine, Lula je ponovio u četvrtak kada je pohvalio odnos između dvije zemlje kao “izvanredan” u Kini.

Otkako su Kina i Brazil uspostavile diplomatske odnose prije 49 godina, dvije zemlje održavaju bliske razmjene na visokom nivou i čvrsto političko međusobno povjerenje. Brazil je 1993. godine postala prva zemlja u razvoju koja je uspostavila strateško partnerstvo sa Kinom, a 2012. to partnerstvo je nadograđeno u sveobuhvatno strateško partnerstvo. Od 2006. do 2022. godine, Odbor za koordinaciju i saradnju na visokom nivou Kine i Brazila održao je šest sastanaka, tražeći kontinuirane plodove u svestranoj bilateralnoj praktičnoj saradnji.

Poljoprivredni proizvodi, minerali i nafta bili su stubovi ekonomske saradnje Kine i Brazila. Kinesko ulaganje u infrastrukturu i projekte za javno dobro koristilo je Brazilcima. Štaviše, očekuje se da će otvaranje nove teretne vazdušne rute koja povezuje južnu kinesku metropolu Shenzhen sa Sao Paulom, najvećim brazilskim gradom, ranije u aprilu dodatno stimulisati e-trgovinu između dvije zemlje.

Interakcije na visokom nivou također su učestale posljednjih godina. U julu 2014., Xi je otišao u Brazil da prisustvuje šestom samitu BRICS-a i sastao se sa liderima Zajednice država Latinske Amerike i Kariba. U novembru 2019. ponovo je otputovao u Brazil kako bi prisustvovao 11. samitu BRICS-a. Lula, stari prijatelj kineskog naroda koji je više puta posjetio Kinu, odabrao je Kinu kao svoju prvu destinaciju izvan Latinske Amerike nakon što je početkom ove godine preuzeo brazilsko predsjedavanje.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva posjetio je izložbenu dvoranu o najnovijem razvoju digitalne tehnologije i digitalne ekonomije u Šangajskom istraživačkom centru Huawei u Šangaju.

Ističući da Kina svoj odnos s Brazilom uvijek vidi kao visoki prioritet na svom diplomatskom planu, Xi je u petak rekao da “Kina pozdravlja dolazak više visokokvalitetnih proizvoda iz Brazila na svoje tržište. Kina će aktivno istraživati ​​veću sinergiju između svoje inicijative ‘Pojas i put’ i brazilske inicijative ‘Strategija reindustrijalizacije’.”

Dvije zemlje su također zajedno odigrale važnu ulogu u današnjem turbulentnom svijetu, komunicirajući i blisko koordinirajući unutar multilateralnih okvira kao što su Ujedinjene nacije, Svjetska trgovinska organizacija, BRICS i Grupa 20.

Suočeni s globalnim promjenama neviđenim u jednom stoljeću, Kina i Brazil su odlučni prakticirati istinski multilateralizam, zagovarati zajedničke vrijednosti čovječanstva, raditi za pravedniji međunarodni sistem upravljanja, istinski štititi zajedničke interese zemalja u razvoju i međunarodnu pravdu i pravičnost, i izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo, rekao je Xi u petak.

Lula je rekao da je Brazil spreman da sarađuje sa Kinom kako bi doprinio naporima zemalja u razvoju da se otresu nepravednih pravila i ostvare pravedniji i uravnoteženiji razvoj.

“NOVI REKORD U TRGOVINI”

Usidren u luci Acu u gradu Rio de Janeiro, kineski supertanker YUAN PENG YANG u tišini čeka svoj polazak za Aziju nakon što bude u potpunosti napunjen kontejnerima brazilske sirove nafte.

Vinicijus Patel, direktor lučke administracije, rekao je za Xinhuu da je izvoz sirove nafte i željezne rude u Kinu jedan od ključnih poslova luke od njenog rada 2014. godine.

“Prošle godine smo potpisali nove ugovore sa kineskim kompanijama. Naš izvoz u Kinu je postigao novi rekord”, rekao je Patel.

Žubor luke je zvjezdani primjer procvata trgovine između Kine i Brazila. “Kada sam prvi put posjetio Peking, malo je analitičara zamišljalo da će kinesko-brazilsko partnerstvo dobiti relevantnost kao danas. Od tada se naša trgovina povećala 16 puta i Kina je postala glavni trgovinski partner Brazila”, rekao je Lula u pisanom intervjuu sa Xinhuom neposredno prije polaska u državnu posjetu Kini.

“Vrijednost našeg izvoza u Kinu veća je od zbroja našeg izvoza u Sjedinjene Države i Evropsku uniju,” rekao je, “Kina je odličan motor za brazilsku agroindustriju.”

Kina je najveći trgovinski partner Brazila 14 uzastopnih godina, a Brazil je prva latinoamerička zemlja koja je ostvarila obim trgovine od preko 100 milijardi američkih dolara s Kinom.

U 2022. godini dvosmjerna trgovina iznosila je 171,35 milijardi dolara. Kina je iz Brazila uvezla 54,4 miliona tona soje i 1,11 miliona tona smrznutog junećeg mesa, čineći 59,72 odsto, odnosno 41 odsto ukupnog uvoza, pokazuju podaci kineske Generalne carinske uprave.

Dana 7. februara, Narodna banka Kine potpisala je memorandum o saradnji sa Centralnom bankom Brazila na uspostavljanju klirinških aranžmana u RMB-u u Brazilu, potez za koji stručnjaci kažu da će poboljšati bilateralnu trgovinsku efikasnost i ublažiti spoljne rizike kako bi se obezbijedio efikasan zaštitni mehanizam za trgovinu između dvije zemlje.

Nakon razgovora Xija i Lule u petak, dvojica predsjednika prisustvovali su potpisivanju različitih dokumenata o bilateralnoj saradnji u oblasti trgovine i investicija, digitalne ekonomije, naučnih i tehnoloških inovacija, informacija i komunikacija, smanjenja siromaštva, karantina, svemira i drugih.

Gustavo Biscassi, šef vanjskih poslova brazilskog rudarskog giganta Vale, rekao je za Xinhua da za njegovu kompaniju, koja je izvozila proizvode u Kinu posljednjih 50 godina, “Kina nije samo naše najveće tržište, već i ključni dobavljač za rudarstvo, infrastrukturnu i logističku opremu i usluge.”

Radujemo se nastavku naše bliske saradnje sa Kinom u narednih 50 godina, rekao je on.

“KADA SE KULTURE UDRUŽE”

19. januara, crveni lampioni i plesovi lavova ukrasili su drevni brazilski grad Recife. Stotine Brazilaca okupilo se na gradskom Trgu Marka Zero upravo na današnji dan, ne samo da obilježe dolazak godine zeca, već i da proslavi uvrštavanje kineske nove godine u službeni kalendar Recifea.

“Naše istorijsko naslijeđe, uz prijem svjetlosnog šoua Kine, je kao da su dvije kulture ujedinjene… i pričajte malo svijetu da je bratstvo među narodima moguće. I to, kako je lijepo kad kulture dođu zajedno!” rekla je gradska vijećnica Cida Pedrosa.

“Odnos među ljudima je izuzetno važan, jer ono što čini da kultura teče i (ostaje) živa je kada se jedna kultura susreće s drugom kulturom”, dodala je.

Dana 19. septembra 2022. godine, Recife je odobrio dekret koji je predložila Pedrosa da se kineska Nova godina proglasi službenim praznikom u gradu. Početkom februara ove godine, grad Foz do Iguacu na jugu Brazila takođe je odlučio da proslavu kineske Nove godine učini godišnjim događajem.

Kulturna i međuljudska razmjena između dvije zemlje cvjetaju godinama, na primjer, u sportu, medicini i umjetnosti. U Brazilu je osnovano četrnaest Konfučijevih instituta, najviše među zemljama Latinske Amerike, a Brazil je uspostavio nacionalni festival kojim se svakog avgusta proslavlja dolazak kineskih imigranata u Brazil.

U februaru 2021, prva kineska škola u Brazilu otvorena je u Rio de Janeiru. Dvije godine kasnije, dvije zemlje pokrenule su virtuelne kurseve za podučavanje kineskog jezika i kulture za početnike.

Kina i Brazil trebaju iskoristiti 50. godišnjicu svojih diplomatskih odnosa sljedeće godine kako bi izvršili više međuljudskih razmjena i gajili jaču javnu podršku kinesko-brazilskom prijateljstvu, rekao je Xi u petak.

Slično tome, Lula je rekao da ima puno povjerenje da će odnosi Brazila i Kine obuhvatiti svjetliju budućnost.