U Sarajevu održan skup o modernizaciji sa kineskim karakteristikama

“Modernizacija sa kineskim karakteristikama”, naziv je jednodnevne konferencije održane jučer u Sarajevu. Uz prisustvo velikog broja predstavnika političkih partija, nevladinih organizacija i akademske zajednice i medija.

O temi je govorio uvodničar, zamjenik ministra međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Qian Hongshan, koji predvodi visoku delegaciju u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Zamjenik ministra je sažeo i predstavio 20. kongres KPK koji je održan u oktobru 2022., kao i njegove osnovne značajke za Kinu i svijet. S tim u vezi, Qian je uveo prisutne u kontekst kineskog puta ka modernizaciji, kao i glavni sadržaj i značaj tri globalne inicijative koje je pokrenuo predsjednik NR Kine i generalni sekretar KPK Xi Jinping: Globalna razvojna inicijativa (GDI), Globalna inicijativa za sigurnost (GSI) i Globalne civilizacijske inicijative (GCI).

On je također naglasio tradicionalno prijateljstvo koje vlada između dvije države, dobru saradnju i aktivnu međuljudsku razmjenu, uz uvjerenje da će u budućnosti svi trendovi jačati.

Skupu, koji se održao u forumatu “Kafa i čaj”, prisustvovao je i Ambasador NR Kine u BiH, Ji Ping, koji je iskoristio priliku da još jednom pažnju skrene na konferenciju “Kineska modernizacija i svijet” koja je u Shangaiju održana prošli petak, 21. aprila.

Na šangajskoj konferenciji je kineski predsjednik istakao da je Kina voljna da sarađuje sa drugim zemljama u nastojanju da pruži nove

mogućnosti za svjetski razvoj uz svoja nova dostignuća u modernizaciji u kineskom stilu, pruži novu energiju ljudskim bićima da istraže puteve modernizacije i bolje društvene sisteme, te promovira izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću čovječanstva. Ambasador Ji je naglasio da je ovo prva visoka delegacija koja dolazi u BiH poslije pandemije.

Forum “Kafa i čaj” organizira Udruženje “Bosansko-kineskog prijateljstva”. Ovo je već peti po redu skup koji okuplja predstavnike različitih institucija, civilnih organizacija, stručne i zainteresirane javnosti, kao i pojedinaca koji se u svome profesionalnom radu bave Kinom.

Ambasador BiH Sabit Subašić, osvrnuo se na razlike koje je zapazio u pozitivne razlike koje se mogu vidjeti u intervalu od 25 godina u pogledu kvaliteta zraka. On je naglasio otvorenost za saradnju kao karakteristiku koju je prepoznao tokom svog dvogodišnjeg službovanja u Kini.

“Postoji ogroman prostor za saradnju sa Kinom prvenstveno u ekonomskoj sferi. Mi moramo biti daleko bolje kadrovski opremljeni za saradnju sa Pekingom. Sad to nažalost nismo. Mi smo uspjeli da uspostavimo bezvizni režim sa Kinom, i to je izvanredna činjenica, ali činjenica koja samo daje mogućnost. Treba raditi i stvarati uslove, raditi na promociji,” kazao je Subašić.

Osim tema koje se tiču 20. Kongresa i tri globalne inicijative, prisutni su razgovarali i o drugim pitanjima poput trgovinskih sporazuma između Kine i Evropske unije, mogućnostima saradnje Kine i BiH na ekonomskom polju, te elementima vanjske politike Kine.