Ekonomska globalizacija: Saradnja Kine i Njemačke kao dobitna formula

Kineski premijer Li Qiang pozvao je u ponedjeljak njemačku poslovnu zajednicu da podrži ekonomsku globalizaciju i saradnju između Kine i Njemačke.

Preduzeća treba ponovo staviti na vodeće mjesto u smislu prevencije rizika, a prevencija rizika i saradnja nisu u suprotnosti, rekao je Li na seminaru s predstavnicima njemačke poslovne zajednice.

Takođe je upozorio da se međuzavisnost jednostavno ne izjednačava sa nesigurnošću.

Sastanku su prisustvovali predstavnici njemačkih kompanija, uključujući Siemens, Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW, Schaeffler, BASF, Covestro, Wacker Chemie, Merck, SAP i Allianz.

Kako je predložio Li, učesnici su imali otvorene i iskrene diskusije, kao i dubinske razmjene o tome kako sagledati trenutnu međunarodnu ekonomsku i političku situaciju, ekonomski razvoj Kine, izglede budućeg tehnološkog razvoja i tzv. “ i „smanjivanje stepena zavisnosti“ koje su pokrenule neke zemlje.

Nakon što je saslušao govore predstavnika, Li je rekao da komunikacija licem u lice može produbiti razumijevanje i povjerenje među ljudima.

U svijetu previranja i transformacije, što je situacija ozbiljnija i složenija, to je potrebnije razmišljati smireno i shvatiti sigurnost usred neizvjesnosti, rekao je Li.

Pozvao je na aktivno praćenje objektivnog zakona i temeljnog trenda vremena, posebno istorijskog trenda ekonomske globalizacije, opšteg trenda dugoročnog ekonomskog razvoja Kine na bolje, i velikog trenda saradnje između Kine na dobitku. i Njemačka.

Povjerenje treba ojačati kako bi se prevazišle poteškoće, rekao je Li, pozivajući na ubrzanje oporavka svjetske ekonomije kroz otvorenost i saradnju.

Napominjući da je razumljivo da sve strane imaju svoje bezbednosne brige, Li je rekao da je važno kako razumno definisati i zaštititi se od rizika.

Ako se ne postupa na pravi način i rizici se povećavaju, samo će se stvarati sve veći problemi, rekao je on, dodajući da preduzeća imaju najdirektniji i najizraženiji osjećaj za rizik i znaju kako da ga izbjegnu i odgovore.

Nesaradnja je najveći rizik, a neuspeh u razvoju najveća nesigurnost, istakao je on.

Sa ekonomskom globalizacijom, svjetska ekonomija je postala međusobno povezana, što podrazumijeva dijalektički pogled na ovisnost, rekao je Li.

To znači suzdržati se od preuveličavanja stepena zavisnosti ili čak jednostavnog izjednačavanja međuzavisnosti sa nesigurnošću, dodao je.

Što se tiče nekih specifičnih problema, Li je pozvao sve strane da ih analiziraju od slučaja do slučaja, te zajednički spriječe i odgovore na njih kroz konsultacije i saradnju.

Li je izrazio nadu da bi poduzetnici iz obje zemlje mogli pratiti trend i nastaviti da teže otvorenosti, inkluzivnosti i win-win saradnji, te održavaju stabilnost industrijskih i lanaca nabavke kroz kvalitetnu i praktičnu saradnju na visokom nivou.

Li je pozvao na iskorištavanje prilika i poduzimanje brzih akcija kako bi se podstakla saradnja u novim oblastima kao što su inovacije i ekološki i niskougljenični razvoj, čineći kolač konvergirajućih interesa dvije zemlje još većim.

Očekivao je i da će oni i dalje služiti kao izaslanici kinesko-njemačkog prijateljstva i davati veći doprinos dobrobiti svog naroda, razvoju bilateralnih veza i prijateljskoj saradnji Kine i Evrope.

Napominjući da su Njemačka i Kina bliski partneri u saradnji, njemački privrednici su istakli da je postignut veliki uspjeh produbljivanjem privredne i trgovinske saradnje dvije zemlje.

Kako bi se eliminisali rizici, potrebno je ojačati međunarodnu saradnju, a razdvajanje neće uspjeti, rekli su.

Njemačka poslovna zajednica je optimistična u pogledu ekonomskih izgleda Kine i ima puno povjerenja u Kinu, dodali su.

Izrazivši uvjerenje da će se Kina pridržavati otvaranja, poručili su da su spremni nastaviti povećavati ulaganja u Kinu i duboko eksploatirati kinesko tržište.

Također su istakli da su spremni za daljnje produbljivanje njemačko-kineske saradnje u suočavanju s klimatskim promjenama, jačanju istraživačkih i razvojnih sposobnosti i unapređenju digitalne transformacije, kako bi se postigla proizvodnja u Kini, istraživanje i razvoj s Kinom i dobitna dobit s Kinom.