Tradicija i inovacija u starom Peking

Smješteni usred visokih nebodera i užurbanih ulica kineske prijestolnice Pekinga, hutonzi zauzimaju posebno mjesto u srcima mnogih stanovnika. Wang Jing nije izuzetak.

Za 48-godišnju ženu koja je odrasla u hutonzima, ove uske uličice oivičene tradicionalnim dvorištima, često služe kao pozadina za avanture iz djetinjstva i bliske susjedske odnose.

„Kada bih se vratila iz škole i otkrila da kući nema nikoga ili da sam zaboravila da ponesem ključ, uradila bih domaći ili jela obrok kod komšija“, prisjeća se Vang. “Bili smo kao jedna velika porodica.”

Hutonzi su vrsta uske uličice koja se obično nalazi u gradovima sjeverne Kine. Ukorijenjeni u DNK urbanog razvoja Pekinga, hutonzi postoje vijekovima u gradu.

Postoji nekoliko teorija o porijeklu riječi “hutong”. Neki kažu da su se nekada uobičajene stambene zajednice glavnog grada često gradile oko zajedničkog bunara, a fraza “hutong” potiče od mongolskog izraza za “bunar za vodu”.

Naglašena nostalgija

U uobičajenoj upotrebi, termin se može primijeniti i na druge uličice koje ne moraju nužno nositi to ime, kao što su one koje se zovu “xiang” (ulica) i “jie” (ulica).

Wang vodi trgovinu koja prodaje kulturne i kreativne proizvode u ulici Yangmeizhu Diagonal. Ona nastoji da posjetiocima ponudi više znanja o historiji grada i tradicionalnoj kulturi koja uključuje kultne hutonge.

Sa akademskim iskustvom u industrijskom dizajnu, ona proizvodi i prodaje niz proizvoda, od keramičkih podmetača do razglednica i bilježnica, s temom tradicionalne kineske kulture. Među najprodavanijim artiklima su magneti za frižidere zasnovani na natpisima koji su se u prošlosti obično nalazili izvan prodavnica u oblasti Dashilan.

“Dashilan je nekada bio užurban komercijalni centar. Da bi privukle kupce, mnoge trgovine bi kačile natpise zvane ‘huangzi’ na kojima su bile prikazane informacije o njihovom konkretnom poslu”, rekla je ona.

Za Wang, hutonzi ne samo da oslikavaju arhitektonski stil i umjetničku suštinu Pekinga, već i svjedoče o historijskim transformacijama grada.

“Zanimljivo je raditi na mjestu koje je naglašeno nostalgijom”, rekao je Wang za Xinhua. I sama je

svjedočila izvanrednoj transformaciji ovih tradicionalnih uličica.

Svaki dan je na putu do škole prolazila 500 metara dugačkom ulicom Yangmeizhu Diagonal. Prisjetila se brojnih konopaca za rublje koji su se u to vrijeme isprepletali sa električnim žicama.

Prvobitni šarm

Posljednjih godina poduzeti su projekti restauracije kako bi se sačuvao izvorni šarm dvorišnih kuća, dok su napori poboljšavanja infrastruktura i sadržaja unaprijedili kvalitet života stanovnika hutonga.

Yangmeizhu Diagonal Street postepeno je povratio svoj prvobitni šarm. Danas je ova historijska uličica popločana sivim ciglama, sa umjetničkim ateljeima i minijaturnim muzejima raštrkanim po starim dvorištima. Wangova radnja ponosno stoji među ovim kulturnim draguljima.

Transformacija ulice dio je napora Pekinga da zaštiti i revitalizira svoje hutonge kroz kulturne inovacije.

Peking je 2017. godine predstavio generalni plan grada za period od 2016. do 2035. godine, naglašavajući jačanje očuvanja povijesnih i kulturnih zgrada, te jačanje urbanih karakteristika u stilu glavnog grada, starinskog gradskog stila i modernog gradskog uređenja.

Generalni plan grada zahtijeva očuvanje više od 1.000 hutonga i njihovih imena. Hutong i uličice sa tradicionalnim pekinškim štihom će biti oživljene i hutong kultura će se razvijati.

U Shijia hutongu u centru Dongcheng okruga, osnovan je Shijia Hutong muzej. Kao prvi gradski javni muzej hutonga, posvećen je promociji pekinške hutong kulture, obogaćivanju intelektualnog života stanovnika i održavanju lokacije koja se razvija s vremenom i predstavlja živu povijest hutonga.

Živa ikona

Od svog otvaranja, muzej je sakupio stari namještaj, fotografije i druge stare predmete od stanovnika hutonga, pozvao umjetnike da snime zvukove insekata i glasova u hutongu, te stvorio stalnu postavku, ostavljajući kolektivno sjećanje stanovnicima hutonga.

Zauzvrat, hutonzi pokreću razvoj pekinške kulturne industrije. Godine 2021. kulturne i srodne industrije u dva glavna gradska klastera hutonga, okruzima Dongcheng i Xicheng, ostvarile su prihod od 143,63 milijarde juana i 99,86 milijardi juana.

“Hutonzi su jedinstvena karakteristika Pekinga, a očuvanje hutonga znači zaštitu pekinške kulture”, rekao je Liu Yang, zvaničnik iz okruga Xicheng.

Njegov stav ponavlja i Wang Jing, koja vjeruje da hutonzi nisu samo stambene zajednice već i živa kulturna ikona grada.

“U hutonzima ljudi mogu vidjeti, dodirnuti i osjetiti pravi Peking, njegovu prošlost i sadašnjost”, rekla je ona.