Moj prelijepi susret s Kinom: Utjecaj jednog Kineza na cijeli grad

Moje ime je Josip Cvitković, a moje kinesko ime je 约瑟夫(Yuēsèfū).Ja sam Hrvat, rođen u Bosni i Hercegovini. Prije nego što sam došao u Kinu studirati, studirao sam kemiju. Uz naporan rad, moj san se konačno ostvario i došao sam studirati u Peking. Sada studiram kliničku medicinu u bolnici Fuxing 复兴医院(Fùxīng yīyuàn) na Sveuilištu Capital Medical University 首都医科大学Shǒudū yīkē dàxué. Ja sam student 2019. razreda.

U usporedbi s kineskom kulturom, europska je kultura vrlo različita i mnogi europljani ne razumiju Kinu, Kineze i tradicionalnu kinesku kulturu. Ali ja nemam takvih problema jer sam rođen u Mostaru, Bosna i Hercegovina. Od malih nogu imam određeno razumijevanje Kine, jer u Mostaru ima mnogo kineskih trgovina. Volimo ići u kineske trgovine jer su cijene niske, a to je prilika da upoznamo prijatelje iz daleka, naučimo neke nove riječi na stranom jeziku i imamo priliku naučiti tehnike prodaje s kineskim trgovcima. Mostar, mali grad u Bosni i Hercegovini, ima dugu povijest i prekrasan krajolik, a mještani kažu: “Ako ostanete u Mostaru jednu noć, ujutro vas ne probudi zvuk, već svjetlost. .”

Zacjeljivanje ožiljaka

Sigurno se mnogi pitaju zbog čega Mostarci vole Kinu? Zbog filma? Filmovi su imali velik utjecaj na kulturno razumijevanje, a filmovi često odražavaju kulturna i društvena pitanja vremena. Može pružiti leću kroz koju možemo promatrati i razumjeti vrijednosti, uvjerenja i stavove određenog razdoblja. Na primjer, Walter brani Sarajevo vrlo je poznat film u Kini, koji je i dalje stup diplomatskih i gospodarskih odnosa između Kine i BIH. Kineski turisti dali su velik doprinos lokalnoj turističkoj industriji i provedbi putovanja bez viza između dvije zemlje. Mnogi kineski turisti bili su iznenađeni kada su vidjeli kip Bruce Leeja u Mostaru, on je vrlo poznat u mom gradu i bili su jako impresionirani.

Tako je, Bruce Lee. Kineska kung fu zvijezda koja je preminula prije više od trideset godina. Kakve veze Bruce Lee ima s gradom Mostarom? Odgovor je: nikakve. Nikada nije bio ni u Bosni i Hercegovini, a kamoli u Mostaru. Ni prije njegove smrti nije postojala država Bosna i Hercegovina. U to vrijeme još je bila dio Jugoslavije. Mostar je mali balkanski grad nepoznat većini svijeta. Svoju popularnost ima nažalost najvećim dijelom radi rata prije mnogo godina. Nakon što je BiH proglasila neovisnost od Jugoslavije, izbio je oružani sukob. Godinama nakon rata ožiljci grada još uvijek nisu zacijelili. Mržnja nažalost idalje postoji.

Omladinska organizacija Mostar Urban Movement radi na zacjeljivanju takvih ožiljaka. U tu svrhu odlučili su podići kip u gradskom parku kako bi promicali pomirenje i zajedništvo među ljudima.

Nakon brojnih rasprava, anketa i istraživanja javnog mnijenja, utvrdili su da je jedina osoba koja uživa veliki ugled u srcima obje strane i neće izazvati nikakve sporove jeste kineska kung fu zvijezda Bruce Lee. On je imao ogroman utjecaj ne samo na mene, nego i na cijelu našu zemlju.

Pomagati drugima

U mom srcu je oduvijek bila strast prema medicini jer volim pomagati drugima. Kao što svi znamo, kineska medicina može liječiti mnoge bolesti, pa sam odlučio doći u Kinu studirati medicinu, ali put nije lak. Moja sveučilišna karijera započela je na Sveučilištu u Mostaru gdje sam studirao kemiju. Konačno sam imao priliku godinu dana studirati u Pekingu, Beijing Institute of Technology 北京理工大学 (Běijīng lǐgōng dàxué).

Ta mi je godina bila tako kratka jer mi se san napokon ostvario. 2017./2018.godina uvijek će biti moja najsretnija godina, zaljubio sam se u Peking, njegove ljude, hranu i kulturu. Upoznao sam svoju djevojku koja mi je pomogla da upoznam Kinu. Nakon što sam završio studij kemije, primljen sam na studij medicine na Capital Medical University, ali moram studirati kineski jezik na Sveučlištu Shandong 山东大学(Shāndōng dàxué) u Jinanu (济南). Učenje kineskog u Jinanu pomoglo mi je da puno rastem i još više volim Kinu. Nakon što sam položio sve ispite u Jinanu, konačno sam se vratio u Peking, ja sam najsretnija osoba na svijetu toga dana, jer u Pekingu imam sve što želim, ljude koje volim i sveučilište koje volim. Kampus Medicinskog sveučilišta Capital ima prekrasan krajolik i kompletne objekte za nastavu. Nastavnici često brinu o studiju i životu naših međunarodnih studenata, a tu su i bogate i živopisne kulturne aktivnosti. Ako mene pitate, naše je sveučilište najbolje mjesto za liječnika. Liječnici u bolnici Fuxing su briljantni i ljubazni i uvijek sam sretan što imam priliku učiti od njih. Vjerujem da je Kina najbolje mjesto za studiranje medicine jer kombinira tradicionalne i moderne metode liječenja bolesti. Moji roditelji su ponosni na to što studiram u Kini, jer znaju koliko su Kinezi marljivi i pametni. Kina me jako promijenila, postala sam bolja osoba i zavolio ljutu hranu. Nikad neću biti tužan sve dok oko sebe imam ljuto začinjenu hranu.

Sreća, ljubav i napredak

Nedavno sam bio u Dalianu(大连) i Šangaju(上海), i bez obzira na to gdje u Kini odem, imam ovaj osjećaj: mogu vidjeti sreću, ljubav i napredak. I ja sam postupno postao Kinez. Dugi niz godina koristio sam samo štapiće, pijem toplu vodu, volim jesti ljutu hranu, slušati 快板 (Kuàibǎn tradicionalni kineski muzički instrument) i vježbati Tai Chi (太极拳). U budućnosti se nadam da ću vidjeti kineski tim na Svjetskom prvenstvu u nogometu, jer će moje srce kucati da kineski tim pobijedi. Ovo je moj preljepi susret s Kinom. Od djetinjstva do danas imam sreću što sam bio u kontaktu s Kinom, njenom kulturom, ljudima i utjecajem. Nadam se da će više Europljana doći i otkriti ljepotu Kine i kineskog naroda. Ovo je moj susret s Kinom, 1000 znakova nije dovoljno da opišem svoj život u Kini.

(Original je napisan na kineskom jeziku).